Meteorolojiden İzlanda'daki volkanik patlamanın ardından oluşan kül bulutlarıyla ilgili bir açıklama geldi.
Abone olDevlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'daki volkanik patlamanın ardından oluşan kül bulutlarının, 24 saat içinde Türkiye'nin hava sahasını etkilemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Fakat volkanik etkinin devam etmesi, gücü, atmosfere bıraktığı kül miktarı önem arz ediyor. Onun için biz sürekli uluslararası meteoroloji teşkilatlarıyla iletişim halindeyiz" dedi.
İzlanda'daki yanardağ patlamasına değinen Çağlar, "Volkanik patlamanın etkisi ülkemizde önem arz ediyor. Volkanik patlamanın olduğu günden beri 24 saat kül bulutlarının dünyadaki gelişimi, Türkiye'ye ne zaman gelebileceği konusunda çalışmalar yürüttük" dedi.
Yaptıkları çalışmalar sonucu, ileriye yönelik olarak 24 saat içerisinde Türkiye'nin hava sahasının etkilenmesinin söz konusu olmadığını hatırlatan Çağlar, "Fakat volkanik etkinin devam etmesi bunun etkilerinin gücünün miktarının atmosfere bıraktığı kül miktarı önem arz ediyor. Onun için biz sürekli uluslararası meteoroloji teşkilatlarıyla da iletişim halindeyiz. Olay, 14 Nisan'da sabaha karşı meydana geldi. Avrupa'nın orta ve kuzey kesimlerini etkiledi. Ülkemizin neresi etkilendi dediğimiz zaman Orta Karadeniz bölgesi etkilenmiş durumda. Kısa sürdü. Orta Karadeniz civarındaki Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu, Bartın bölgelerini uçuşa kapattık. Tedbir olarak. Bir de İstanbul'un kuzeyinde etkili oldu. Fakat bunlar yer seviyesinde etkili olmadı. İzlanda'dan gelen kül bulutları bize yukarı atmosferden gelebiliyor. Yer seviyesinden gelemiyor. Özellikle 6 bin ile 10 bin metre arasındaki rüzgarlarla taşınıyor. 18 Nisan akşamı Türkiye'ye geldi. Fakat rüzgarlar kuzeye doğru külü taşıdı ve Türkiye kısa süreli etkilendi" ifadelerini kullandı.
Kül bulutu tehlikesine karşı 'Atatürk Havalimanı'nı kapatalım mı, kapatmayalım mı?' diye bir düşünce içine girdiklerini, yaptıkları değerlendirme sonucu rüzgarın kül bulutlarını kuzeydoğuya doğru taşıyacağını tespit ettiklerini ve Atatürk Havalimanı'nın kapatmaya gerek olmadığına karar verdiklerini kaydeden Çağlar, bu arada halk arasında bilgi kirliliğini oluştuğunu da söyledi.
Bilgi kirliliğini önlemek ve vatandaşları bilgilendirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Çağlar, "Basının burada çok büyük desteği var. Yeni patlamalar olmuş olsa bile, 24 saat içerisinde ülkemiz bundan etkilenmiyor. İzlanda'dan Türkiye'ye gelene kadar hesabımıza göre 5-6 bin kilometre yol kat etmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönem içerisinde hem volkanik patlamaları, hem de atmosferdeki rüzgar durumlarını takip ederek bunları halkımızla ve uçuculuk sektörünün yetkilileriyle paylaşıp, güvenli uçuşun devam etmesi veya yerine göre kapatılması yönünde kendi çalışmalarımızı paylaşacağız" dedi.
çağlar, "Şu anda yağmur var. Bugün ve yarın yağmur devam ediyor. Avrupa'da da bazı bölgelerde yağmur var. Yağmurun olması da kül bulutlarının yere düşmesini sağlıyor. Havacılık sektörü için bu bir avantaj. Sağlık Bakanlığı da tedbirlerini alıp halkı bilgilendiriyor. Bir de Sahra üzerinden gelen toz var. Bu toz son iki gündür ülkemizi etkiliyor. İkisini birbirine karıştırmamak gerekiyor. İzlanda'daki kül bulutu ile Sahra'dan gelen tozu karıştırmamak gerekiyor. Şu anda tereddüt edecek bir durum olmadığını görüyoruz" diye konuştu.
"Alçak basın sistemi faydalı olabilir"
Bu arada yanardağın patladığı İzlanda'ya hareket eden alçak basınçlı hava sisteminin, yanardağın püskürttüğü kül bulutlarının temizlenmesine yardım edebileceği bildirildi.
Dünya Meteoroloji Örgütü uzmanı Herbert Puempel, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, meteorolojik açıdan, haftanın ikinci yarısı ve hafta sonuna doğru tüm göstergelerin çok olumlu olduğunu belirterek, "mevcut durum hafta sonu için birçok olumlu işaret taşıyor" dedi.
Puempel, bir iki gün içinde Kanada ve ABD'ye kayma eğilimine karşın kül bulutlarının Atlantik ötesi uçuşları aksatmayacak şekilde, okyanus üzerinde yeterince alçak seviyede olacağını ifade etti.