BIST 9.698
DOLAR 34,59
EURO 36,33
ALTIN 2.979,97
HABER /  DÜNYA

Mesut Barzani artist gibi

Mesut Barzani basının kendini sıkıştıran sorusuna cevap veremeyince artistlerin yöntemine başvurdu.

Abone ol

Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, PKK'yı terörist örgüt olarak görüp görmediği sorusuna, kan dökülmesini hiçbir zaman desteklemedikleri karşılığını verdi ve "Türkiye ile bir anlaşmaya varıncaya kadar" medya önünde konuşmamayı kararlaştırdıklarını söyledi.

MEDYA ÖNÜNDE KONUŞMAYACAĞIZ

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinde (CSIS) düzenlenen bir toplantıda konuşan Barzani'ye, "Siz ya da bölgesel yönetim, PKK'yı terörist olarak görüyor musunuz" sorusu yöneltildi. Barzani, "Bu konuyu Türkiye ile konuştuk. Türkiye ile aramızda bir anlaşmaya varıncaya kadar medya önünde konuşmamaya karar verdik" dedi.

ZAMANI GELİNCE BASINA AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye sızan terör örgütü PKK'nın saldırılarının devam ettiğinin ısrarla hatırlatılmasına karşılık Barzani, "Biz hiçbir zaman, hiçbir saldırıyı, kan dökmeyi desteklemedik. Türkiye ile bir diyalog açtık. Detaylara girmek istemiyorum" diye konuştu. Mesud Barzani, "doğru zaman geldiğinde basına gerekli açıklamayı yapacağız" demekle yetindi.

BUSH'A VEDA ZİYARETİ

ABD başkanlık seçimlerinden birkaç gün önce kritik bir dönemde Washington'ı ziyaret ettiğini söyleyen Barzani, amacının "kişisel ilişkiler kurduğu" ABD Başkanı George Bush ile vedalaşmak ve Irak'ın özgürleştirilmesindeki desteği için ona teşekkür etmek olduğunu belirtti.

Irak'taki bölgesel yönetiminin lideri Barzani, kendi bölgesinin, Irak'ın bir parçası olduğunu konuşmasında özellikle vurguladı ve Irak'ın birliğinin önemine işaret etti. Mesud Barzani, "Federal, demokratik ve çoğulcu bir Irak için çalışacağız" ifadesini kullandı.

KÜRDİSTAN IRAK İÇİN MODEL

ABD'nin Irak savaşının mimarlarından, eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in de katıldığı toplantıda Barzani, "Biz Kürdistan'ı Irak için bir model olarak görüyoruz. Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Süryaniler için güvenli bir bölgeyiz. Teröristlerin Irak topraklarında yerleşmemesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

TÜRKİYE İLE İYİ GELİŞMELER

Komşu ülkelerle ilişkilerine değinen Barzani, bölgesel yönetimin, komşularıyla en iyi ilişkileri kurmak istediğini belirtti ve şöyle devam etti:

"İyi ilişkiler için iyi bir fırsat bulunduğuna inanıyorum. Türkiye'nin konumunda olumlu gelişmeler olduğunu söylemekten memnunum. Bir dizi iyi, doğrudan görüşmeler oldu. Bu görüşmelerin devamını ve olumlu sonuçlar elde edilmesini istiyoruz."

Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun Washington'ı ziyaretinin de Barzani ile aynı zamana tesadüf ettiğinin hatırlatılması üzerine Barzani, Davutoğlu ile Washington'da görüşmediğini söyledi. Barzani, "Burada buluşmadım, ama Bağdat'ta ve Erbil'de görüştük" dedi ve bu görüşmelerin devamının da geleceğini kaydetti.

KUZEY'DEKİ BÖLGESEL YÖNETİM, ABD ÜSSÜ FİKRİNE AÇIK

Kerkük konusundaki sorulara karşılık Barzani, bu meselenin Irak anayasasında belirtildiği şekilde çözülmesinden yana olduğunu belirtti.

Irak'tan Amerikan askerlerinin çekilmesi anlaşması (SOFA) konusunu Washington'daki temaslarında ele aldığını anlatan Barzani, "Askerleriniz, sevdiklerinden ayrılsın istemiyoruz, ama bir süreç başladı ve henüz bitmedi. Eğer Irak'taki durum bozulursa, ekonomi de bozulur, bu da bütün Körfez bölgesini etkiler" dedi.

Barzani, mevcut anlaşmanın, çekilme takvimi üzerinde çalışarak durumu kontrol altına alacağını belirtti.

SOFA anlaşması sağlanamazsa kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin topraklarının, ABD'nin bu bölgede üs kurması için kullanılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Barzani, bu anlaşmanın imzalanmasından yana olduğunu, aksi takdirde statükonun uzayacağını ifade etti.

Şu sırada anlaşma üzerine yoğunlaşıldığını kaydeden Barzani, "üs konusu dikkatimize henüz getirilmedi. Anlaşma olmazsa ve ABD bölgede askerlerini yerleştirmek isterse, bölgesel yönetimin bunu memnuniyetle karşılayacağına güvenim tam" ifadesini kullandı.

Kuzeydeki yönetimin, Hristiyanlara muamelesine ilişkin bir soru üzerine Barzani, "Bizim topraklarımız dışında her kim kendini tehdit altında hissediyorsa, kuzeye gelebilir. Sadece Hristiyanlar değil, bizde şu sırada 25 bin Arap aile var" diye konuştu.

Iraklı Kürtlere yönelik şiddete de işaret eden Barzani, Musul civarında 2 bin Kürt öldürüldüğünü ve yine Musul'dan 100 bin Iraklı Kürt'ün uzaklaştırıldığını söyledi.

Irak'ta isyancıların gücüne ilişkin bir soru üzerine Barzani, kendi bölgesine isyancıların pek sızmadığını, teröristlerin bir çoğunun Anbar, Bağdat ve Musul'un kuzeybatısında bulunduğunu ve güçlerinin zayıfladığını kaydetti.

Barzani, Irak'ın petrol gelirlerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Irak'ın petrol kaynaklarının Irak'ın bütününe ait olduğunu vurguladı.

Tahran'a son ziyaretini değerlendirmesi istenen Barzani, İran'ın komşu olduğunu ve Irak'ın bir parçası olarak bu ülkeyle ikili ilişkileri konuştuklarını söyledi.

Barzani, ABD'de yaşayan Iraklı Kürtlerin başkanlık seçimlerinde kime oy vereceği sorusuna karşılık, "Bildiğim kadarıyla iki parti arasında bölünmüş durumdalar" dedi.