Yeni teşvik paketinin en çok faydalı olacağı alanlardan biri eğitim.
Abone olÖrneğin, çimentodan sınıftaki öğrenci masalarının alımına kadarki malzemelerin maliyetine Katma Değer Vergisi muafiyeti getirildi.
Eğitimle ilgili 2023 hedefleri, yeni teşvik paketiyle farklı bir yola girdi. 12 yıllık kademeli zorunlu eğitime geçişle birlikte okullaşma oranı artacak. Bu da yeni okul ve derslik anlamına geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı açığı kapatmak için çaba sarf ederken yeni teşvikler okul yapımını hızlandıracak.
Beşinci bölge avantajı
Eğitime yapılacak yatırımlar, açıklanan teşvik paketinde yer alan 5'inci bölgenin avantajlarından yararlanılarak yapılacak. Buna göre çimentodan sınıftaki öğrenci masalarının alımına kadarki malzemelerin maliyetine Katma Değer Vergisi (KDV) muafiyeti getirildi. Ayrıca girişimcilere okul için yer tahsisi ve yatırım kredileri için 50 milyon liraya kadar faiz desteği sağlanacak.
300 bin öğretmene iş
Bu okulların teşvik verilerek açılması istihdam da artacak. Çünkü '12 yıl'la 220 bin ek dersliğe ihtiyaç olacak. Bu da 300 binin üzerinde öğretmenin istihdamını gerektirecek.
Meslek liseli için 1700 TL
Mesleki eğitimi teşvik için organize sanayi bölgelerinde iş dünyası tarafından açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına para verilecek. Bu rakam yaklaşık 1700 TL civarında olacak. Eğitim maliyetin bir bölümü de devlet tarafından üstlenilerek iş dünyasının kendi okullarını kurmaları teşvik edilecek.
İlk aşamada 1 milyar dolar
Melek Yatırımcılar Derneği Türkiye Başkanı Baybars Altuntaş, yeni teşvik sistemiyle Türkiye'nin 'Dünya Girişimcilik Ligi'nde önemli bir rekabet avantajına sahip olacağını belirterek, "Teşvik sistemiyle, ilk aşamada 1 milyar dolarlık bir yabancı yatırımcı talebinin doğacağını öngörüyoruz" dedi.