BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Meslek hastalığı: varis

Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, varis tedavisinin günümüz koşullarında eskiye göre daha rahat bir şekilde uygulandığını söyleyerek insanların bac...

Abone ol

Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, varis tedavisinin günümüz koşullarında eskiye göre daha rahat bir şekilde uygulandığını söyleyerek insanların bacak sağlığına önem vermeleri gerektiğini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, varis hastalığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. İlk olarak varis hastalığının ne olduğunu açıklayan Yıldız, “Varis; oksijenden fakir kanı akciğerlerimize taşıyan bacak toplardamarlarımızda (yüzeysel ve derin toplardamarlarımız) kanın yerçekiminin etkisiyle birikmesi ve göllenmesi hastalığıdır.” dedi.
Doç. Dr. Yıldız, varis hastalığının şikayetleri arasında, ayak bileğinde şişme, ağrı, renk değişikliği, bacaklarda kramp, huzursuzluk hissi ve iyileşmeyen tırnak mantarının olduğunu söyleyerek, hastalığın günümüz teknolojisi ile konforlu bir şekilde tedavi edildiğini belirtti.
Varisin uzun süre ayakta kalan ve hareketsiz bir şekilde çalışanlarda da çok sık görülen bir meslek hastalığı olduğunu ileten Yıldız, hastalığın tehlikeli olabileceğini ifade etti.
Hastalığın tedavisinin günümüz teknolojisi ile konforlu ve kısa bir sürede gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Cenk Eray Yılıdız, “Hastalar narkoz almadan, herhangi bir kesi yapılmadan, ağrısız ve kansız bir şekilde hasta damarları koparılarak yerinden çıkarılmadan tedavi olmaktadırlar.” dedi.
Varis tedavisinde tek bir bacak için uygulanacak işlemin ortalama yarım saat süreceğini söyleyen Yıldız, tedavinin aşamalarını şöyle anlattı:
“İşleme ultrason ile girişim yapılacak toplardamar sistemi değerlendirilerek başlanır. Diz ile kasık seviyesi arasında girişim yapılacak yerden toplardamar içine bir iğne yardımıyla girilir; ultrason eşliğinde özel bir tel; hasta damar boyunca ilerletilerek, toplardamarın kasıkta daha derindeki damara bağlandığı noktadan 2 santimetre geride kalacak biçimde yerleştirilir. Kateterin (özel tel) pozisyonu kesin olarak belirlendikten sonra, tüm hasta toplardamar boyunca ve çepeçevre damarı saracak biçimde soğuk anestetik bir karışım bölgeye uygulanır. Sıvı haldeki bu karışımın, toplardamarı tamamen çevrelemesi ve tüm damar uzunluğu boyunca çevre dokularla arasında bir sıvı yastık oluşturması gerekir. Kateter ile iletilen enerjinin yoğunlaştığı bölgelerde sıcaklık çok yüksek değerlere ulaşacağından bu anestezi solüsyonla çevre dokular korunmuş olur. Kateter ile aktarılan enerjinin damar iç duvarında yarattığı ısı ve kasılma sonucunda damar büzülmesi ve kapanması sağlanır. İşlem tek bacak için ortalama yarım saat sürmektedir. Sonra bacak ayak bileğinden kasığa kadar elastik bandajla sarılır, ertesi gün bandaj çıkarılır takiben hastaya 3-4 hafta kadar kasık boyu varis çorabı giyilmesi önerilir.’’
Doç. Dr. Yıldız, tedavinin oldukça konforluolduğunu söyleyerek, hastaların kısa sürede normal yaşamlarına dönebileceğini belirtti.
Yıldız, “Oldukça konforlu bir işlemdir. İşlem her mevsim uygulanabilir. İşlemden birkaç hafta sonra bacaktaki diğer kötü görünümlü mavi ve yeşil küçük damar ağlarının ve damar öbeklerinin kaybolduğu görülmektedir. Bu yöntem ile tedavi edilen hastalar işlemden 1-2 saat sonra yürüyerek evlerine gidebilirler, bir gün sonrada normal aktivitelerine ve iş yaşamlarına geri dönebilmektedirler.’’ şeklinde konuştu.
Yıldız, tedavi hakkında verdiği bilgilerin sonunda ‘bacak sağlığının’ önemli olduğunun altını çizerek “ Bacak sağlığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de önemlidir. Bedenimizi bir ömür boyu taşıyacak olan bacaklarımıza sahip çıkalım. Beden sağlığımız için önce bacak sağlığımıza önem verelim.’’ dedi.