Hamas lideri BBC'ye yaptığı açıklamada, Suriye ve İran ile örgütü arasındaki mesafeyi vurguladı, El Fetih ile ulusal bir uzlaşma hükümeti kurup seçimlere gideceklerini o zamana kadar da Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yeniden canlandıracaklarını söyledi.
Abone olHamas lideri BBC'ye yaptığı açıklamada, Suriye ve İran ile örgütü arasındaki mesafelenmeyi vurguladı.
Meşal, Beşar Esad yönetimi ile Suriye'deki çatışmalara yaklaşım konusunda anlaşamadıkları için Şam'ı terketmek zorunda kaldıklarını ancak Esad'ın Hamas'a desteğini sürdürdüğünü söyledi.
Halit Meşal, "Suriye rejimi ile krize yaklaşımları ve askeri seçeneğe başvurmaları nedeniyle görüş ayrılığı içine girdiğimiz kuşkusuz. Suriye'deki katliamlar bize büyük acı veriyor. Rejimin bizi desteklemesine rağmen Şam'dan ayrılmak zorunda kaldık" diye konuştu.
Hamas lideri İran ile de Suriye konusundaki gelişmeler konusunda ayrılık içinde olduklarını belirtti.
Meşal, "Arap ve Müslüman dünyasındaki bütün ülkelerle ve uluslararası toplumda davamızı destekleyenlerle iyi ilişkiler oluşturmayı arzuluyoruz" dedi.
'FKÖ'yü canlandıracağız'
Halit Meşal buna karşılık yıllardır karşıtlık yaşadıkları El Fetih ile ulusal bir uzlaşma hükümeti kurulması konusunda temasların sürdüğünü, yıllardır yapılamayan başkanlık, parlamento ve yürütme konseyi seçimleri için hazırlıkların yapıldığını kaydetti.
Hamas lideri, seçimler yapılana kadar ise tarihi olarak Filistinli siyasi örgütleri biraraya getiren şemsiye örgütlenme "Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) yeniden canlandırılması ve toplantılar yapabilmesi için çalıştıklarını da ekledi.
BBC'nin Hard Talk programında açıklamalar yapan Halit Meşal "Kapsamlı bir uzlaşmaya doğru ilerliyoruz" dedi.
Anlaşma uygulanamamıştı
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın mensubu olduğu El Fetih hareketi ile Hamas arasındaki bölünme ve rekabet nedeniyle Filistin'de yıllardır seçim yapılamıyor.
Bu kopuş, 2006 yılında Hamas'ın Filistin Parlamentosu seçimlerini kazanmasını izlemişti.
Gazze'de iki grup arasında çatışmalar yaşanmış ve Hamas Gazze'de El Fetih de Batı Şeria'da hakimiyetini korumuştu.
2011 yılında Hamas ile El Fetih arasında imzalanan uzlaşma anlaşması henüz uygulamaya geçirilmiş değil.
Hamas İsrail, ABD ve EU tarafından "terörist" bir grup ilan edilmiş ama Filistinliler arasında ve bazı çevrelerde bir "direniş hareketi" ve "demokratik seçimleri kazanmış meşru bir hükümet" görülmeye devam etmişti.