BIST 9.880
DOLAR 35,08
EURO 36,63
ALTIN 2.936,67
HABER /  DÜNYA

Mersin’in gizli hazinesi, defne

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, defne üretiminde Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını belirterek, ülke üretiminin yüzde 60’ını karşılaya...

Abone ol

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, defne üretiminde Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını belirterek, ülke üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Mersin için ise defnenin gizli servet olduğunu söyledi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü yaş defne yaprağı hasat sezonunu Erdemli ilçesinde başlattı.
Gücüş köyü sınırlarındaki defne ormanında gerçekleşen sezon açılışında konuşan Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin’in odun dışı orman ürünleri bakımından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Türkiye defne üretiminde dünyada hemen hemen birinci sırada. Türkiye üretiminin yüzde 60’ı ise Mersin’de gerçekleşiyor. Bu bir servettir, çok önemli ekonomik bir kaynaktır. Dolayısıyla Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde odun dışı ürünlerin envanter çalışmalarına, öncelikle hem miktar hem de ekonomik değer açısından önemli bir yere sahip olan defne sahalarıyla başlanmıştır” dedi.

42 BİN TON DEFNE SERVETİ BULUNUYOR
Defne envanteri çalışmalarının Mersin, Erdemli, Tarsus ve Silifke Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 11 işletme şefliğinde tamamlandığını ifade eden Baca, “Yaklaşık 50 bin hektar orman alanı taranmış ve 23 bin hektar defne sahası tespit edilmiştir. Bu sahalarda otlatma baskısı olmak üzere sosyal sorunların ortadan kalması ve korumanın tam olarak yapılması durumunda yararlanabilecek yaklaşık 42 bin ton defne serveti bulunmaktadır. Erdemli’nin ise defne serveti 6 bin ton olarak tespit edilmiştir. Planlama çalışmasının ardından geçen yıl 150 ton civarında olan defne üretiminin 2013 yılında 500 tona ulaşması hedeflenmiştir” diye konuştu.
Defne üretiminin orman köylüsüne katkısına da değinen Baca, şunları söyledi:
“Geniş kullanım alanlarına sahip olan defne, orman köylülerimiz içinde önemli bir gelir kaynağı durumundadır. Kabaca bir hesap ile, 1 kilo yaş defne sürgünü için 50 kuruş ödenmesi ile 2 bin ton üretimin yapılması durumunda orman köylüsü 1 milyon TL gelir elde edecektir. Öte yandan diğer ürünlere baktığımızda keçiboynuzu da denilen ‘harhup’tan 1,5 milyon TL, fıstıkçamı kozalağı üretiminden 1 milyon TL, Mersin meyvesi üretiminden 100 bin TL gelir elde edilmektedir. Bunlara biberiye, kekik, sumak, laden, soğanlı bitkiler, sandal gibi ürünleri de eklersek bunlardan vatandaşın cebine 3-5 milyon gibi bir gelirin girdiğini görürüz.”
Defne üretiminde kalitenin arttırılmasına yönelik eğitim çalışmaları da yapıldığına dikkat çeken Baca, kesim tekniği, kurutulma, depolama ve nakliyede geleneksel uygulamalarda süregelen yanlış uygulamaların düzeltilmesiyle kalite artışının kendiliğinden geleceğini de kaydetti.
Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ise, “Defne yaprağı köylülerimiz için çok büyük bir istihdam sağlamakta. Gıda, kozmetik, kimya başta olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip defne yaprağı potansiyeli yüksek olan ülkemiz için ciddi ekonomik kazanımlar sağlayacaktır” dedi.
Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Gökhan Şener’in bilgilendirmesinin ardından yaprak kesimine başlandı. Köylü kadınlardan Habibe Şen kestiği sezonun ilk yaş defne yapraklarını tattırarak ücretini de peşin aldı.
(İHA)