Mersin İl Sağlık Müdür Çağlar Çatak şu ana kadar da herhangi bir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşılmadığını söyledi.
Abone olMersin İl Sağlık Müdür Çağlar Çatak, kent genelinde halkın yoğun olarak kullandığı 25 ayrı noktadan deniz suyu numunesi alınarak, söz konusu bölgelerde rutin kontrollerin yapıldığını ve şu ana kadar da herhangi bir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşılmadığını söyledi.
Mersin'in bir sahil kenti olduğunu ve buna bağlı olarak da özellikle yaz döneminde kentte çok ciddi bir nüfus artışı yaşandığına dikkat çeken Çatak, buna bağlı olarak sağlık hizmetlerine olan talebin de arttığını vurguladı. Yaz aylarında en çok tercih edilen bölgelerin başında halk plajları ve sahil bandında yer alan turistik tesislerin yer aldığını ifade eden Çatak, insanların sağlıklı ve huzurlu bir ortamda denize girebilmeleri adına rutin olarak deniz suyu kontrollerinde bulunduklarını anlattı.
Deniz suyu kontrollerine yönelik bu yıl ki çalışmaların nisan ayında başladığını ve önümüzdeki ekim ayına kadar da söz konusu kontrollerin devam edeceği bilgisini de veren Çatak, bu konudaki çalışmaların da büyük bir titizlikle yürütüldüğünü dile getirdi.
Mersin genelinde halkın yoğun bir şekilde kullandığı 25 yüzme alanı belirlendiğine işaret eden Çağlar Çatak, bunların da; Mezitli, Davultepe, Tece, Erdemli, Çeşmeli, Kargıpınarı, Tömük, Arpaçbahşiş, Çamlık, Kocahasanlı, Limonlu, Kumkuyu halk plajlarının yanı sıra Silifke ilçesinde yer alan Narlıkuyu, Susanoğlu, Taşucu, Arkum, Yeşilovacık ve Atayurt halk plajları öne çıkarken, Aydıncık, Bozyazı, Anamur belediyelerine ait halk plajlarıyla birlikte Kumluören halk plajlarından belirli aralıklarla deniz suyu
numunesi alınarak, gerekli kontrollerin yapıldığını kaydetti. Söz konusu kontrollerin ayda en az 2 defa rutin olarak gerçekleştirildiği bilgisini de veren Çatak, herhangi bir problemle karşılaşılması halinde kontrollerin sıklaştırılabileceğini vurguladı.
Alınan deniz suyu numunelerinin Halk Sağlığı Laboratuarı'nda gerekli analizler yapıldıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde de söz konusu analiz sonuçlarının düzenli olarak kamuoyuna açıklandığını belirten Çatak, "Anormal bir durumla karşılaştığımız zaman yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak, bu durumu vatandaşlarımıza bildiriyoruz. Tabi duyurmak yetmiyor, bunun denetimini de yapmak gerekiyor. Bu konuda Mersin'de deniz suyuyla ilgili olarak herhangi bir sorun ya da sıkıntı yok.
Ancak buna rağmen denetim ve kontrollerimizi oluşturulan bir program dahilinde sürdürüyoruz" dedi.
Yaz döneminde plaj ve sahillerin yanı sıra en çok tercih edilen mekanlardan birinin de havuz olduğuna işaret eden Çağlar Çatak, bu kapsamda da kent genelinde bulunan site ve ticari işletmelere ait havuzları düzenli olarak denetlediklerini, söz konusu havuzlardan su numuneleri alınarak gerekli analizlerin de yapıldığını söyledi. Çatak, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında duruma müdahale edilerek, havuzların temizlenmesi ve gerekli hallerde de boşaltılarak gerekli işlemlerin yapılmasının sağlanarak dezenfekte edilip, ilaçlanmasının yapıldığını belirtti.
Buna rağmen gerekli tedbiri almayan site yönetici veya işletme sahibi hakkında da yasal işlemlerin yapıldığını ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu anlatan Çatak, ancak bugüne kadar böylesi bir durumla karşılaşmadıklarını ve gerek site, gerekse de işletme sahiplerinin bu konuda oldukça duyarlı davrandığını vurguladı. Havuzların bulaşıcı hastalıkların yanı sıra bakteriyel ve viral enfeksiyonlar konusunda da oldukça riskli olduğunu ifade eden Çatak, bu konuda da havuzlarda çok detaylı bir inceleme yapıldığını da sözlerine ekledi.