Çekirdeksiz limon, Mersinli çiftçinin en önemli kozu haline geliyor. Yeni limonlar bir hayli para kazandıracak.
Abone ol Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde üretilen çekirdeksiz limon çeşidinin yaygınlaştırılması ile Türkiye'nin bu ürünün ihracatında rekabet gücünün artacağı bildirildi.Enstitü Müdürü Şekip Keser, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü desteğinde gerçekleştirdikleri Turunçgil Islah Projesi çerçevesinde yaklaşık 2 yıl önce, çekirdeksiz limon ürettiklerini hatırlattı.
Yaklaşık 6 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda küt diken çeşidinden geliştirdikleri 3 çeşidi Alata, Gülşen, Uzun isimleri ile tescil ettirdiklerini belirten Keser, bunların dünya ülkeleri ile rekabette önemli koz olarak kullanılabileceğini söyledi.
Üretim iznini satışa çıkardıkları çekirdeksiz limona, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep geldiğini belirten Keser, şöyle konuştu:
''Ancak, resmi olarak ihaleye çıkılmadığı için bu tür talepler sonuçlandırılamıyor. Bu sorunun İl Özel İdaresi önderliğinde kurulma çalışmaları süren şirketin faaliyete geçmesiyle aşılacağını düşünüyorum. Çekirdeksiz limon üretimin yaygınlaşmasıyla ülkemizin ihracatta rekabet gücünün artacağına inanıyorum. Böylelikle sektörde uluslararası bir marka haline de gelebiliriz.''
''ÇEKİRDEKSİZ LİMON, REKABETTE ÖNEMLİ BİR FIRSAT''
Ulusal Turunçgil Konseyi İcra Kurulu ve Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt da, çekirdeksiz limonun diğer ülkelerle rekabette önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde çekirdeksiz limonun yanı sıra 4 ayrı çeşit limon üretildiğini belirten Kurt, ''Bunlar ihracata yönelik dünya piyasalarına beğenilen çeşitlerden. Bunların başında da küt diken limondan geliştirilen çekirdeksiz limon geliyor'' dedi.
Çeşitlendirilmediği sürece, limon da dahil hiçbir ürünün dünya piyasalarında başarılı olamayacağını ifade eden Kurt, şunları kaydetti:
''Dünyada hızla beğenisi artan çekirdeksiz limonun ülkemizdeki ürün çeşidine ekleniyor olması heyecan verici bir gelişme. Yetkililere, bunun yanlış ellerde dejenere olacağını belirttik. Bu çerçevede İl Özel İdaresi bünyesinde çeşitli kuruluşların ortak olacağı ve içinde Ulusal Turunçgil Konseyi olarak bizim de yer alacağımız fidancılık üzerine bir şirket kurulması için çalışmalara başlandı. Şirketin faaliyete geçmesiyle çekirdeksiz limonun da içinde olduğu birkaç çeşit, kurulacak bu şirket tarafından korunacak. Gerekirse bu çeşitlerin üretim hakları satın alınacak. Çeşidin yaygınlaştırılması için üretici teşvik edilecek.''
Çekirdeksiz limon üretiminin yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin ihracattaki payının artacağına inandığını vurgulayan Kurt, ancak girdi maliyetlerinin yüksekliğinden etkilenen üreticiye, gerek saklama koşullarının iyileştirilmesi, gerekse ulaşım maliyetlerinin düşürülmesi açısından destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.