BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,37
ALTIN 3.030,39
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mersin Limanı'nda yük trafiği artıyor

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı Mersin Limanı, her geçen yıl yük potansiyelini arttıyor.

Abone ol

Ortadoğu'nun dünyaya açılan kapısı olmasının yanında Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olarak öne çıkan Mersin Limanı'nda, 2010 yılının Ocak-Ağustos ayındaki yük trafiğinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında arttığı bildirildi. Bunun yanında limandan gerçekleştirilen ihracatın yüzde 29, ithalatın da yüzde 19 oranında yükseldiği kaydedildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunun 2010 yılı Ağustos ayı verileri açıklandı. Söz konusu raporda Mersin Limanı'ndaki yük trafiği ve işlem hacmiyle ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre limanda geride bıraktığımız ağustos ayındaki yükleme, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 828 bin 729 tona yükselirken, boşaltmanın ise yüzde 2'lik bir düşüşle bir milyon 120 bin 908 tona gerilediği, bunun yanında toplam yük trafiğininse yüzde 3 oranında artarak bir milyon 949 bin 637 tona yükseldiği ifade edildi.

Yükleme rakamları

2010 yılının ilk 8 aylık dönemindeyse Mersin Limanı'ndaki yük taşıma istatistikleri incelendiğindeyse, yükleme geçen yıla göre yüzde 27 artarak 7 milyon 292 bin 611 tona, boşaltma da yüzde 13 artarak 9 milyon 187 bin 759 tona ulaştığı, toplam yük trafiğinin de yüzde 19'luk bir artışla 16 milyon 480 bin 370 tona ulaştığı belirtildi. Bu artışta başta ihracat olmak üzere ithalat ve transit yükleri etkili olduğu dile getirildi. Aynı dönemde limandan yapılan ihracatın önceki yıla göre yüzde 29'luk artışla 6
milyon 452 bin 916 ton seviyesine ulaştığına dikkat çekilirken, bu gelişmede toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan maden, genel kargo ve tahıl ihracatındaki artışın etkisi olduğu yorumu yapıldı.

İhracat rakamları

Mersin Limanı'ndan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda ele alındığındaysa; Haziran ayından itibaren azalma eğiliminde olduğu ifade edilirken, Ağustos ayında limandan gerçekleştirilen ihracatınsa, bir önceki aya göre yüzde 5'lik azalışla 726 bin ton olarak gerçekleştiği dile getirildi ve söz konusu gelişmede genel kargo ve gıda maddeleri ihracatındaki azalış etkili olduğu vurgulandı. 2010 yılı Ocak-Ağustos Dönemi'nde limandan gerçekleştirilen ithalatın; genel kargo, kimyevi maddeler ve gıda maddeleri ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 19 artarak 7 milyon 938 bin 848 ton seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi.
İthalattaki gelişmeler aylık olarak incelendiğinde de; Temmuz ayındaki artışın Ağustos ayında yerini azalışa bıraktığı kaydedilirken, Ağustos ayında limandan gerçekleştirilen ithalat petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 23'lük bir azalışla 949 bin ton seviyesine ulaştığı dile getirildi. 2010 yılının ilk 8 ayında Mersin Limanı'nda dahili taşımacılık yük hareketlerinin, petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 11 oranında azalarak yaklaşık 909 bin tona gerilediğine işaret edildi.

Transit yük hacmi

Belirtilen dönemde transit taşımacılık yük hacminin, önceki yıla göre yüzde 3 oranında artarak yaklaşık 1.2 milyon ton olarak gerçekleştiği bildirildi. Bu artışta transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan genel kargo, meyveler ve konteynır yüklerinin payı olduğunun altı çizildi.
Tüm bunların yanında dondurulmuş et yüklerinde azalış olduğu olduğuna dikkat çekilirken, dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde Temmuz ayında gerek dahili gerekse transit taşımacılıktaki artışın Ağustos ayında yerini azalışa bıraktığı belirtildi. Bu gelişmede transit taşımacılıkta genel kargo, dondurulmuş et ve konteynır, dahili taşımacılıkta ise petrol ürünlerindeki azalış etkili olduğu vurgulandı. 2010 yılının Ocak-Ağustos Dönemi'nde konteynır adeti bazında (TEU), önceki yıla göre özellikle boşaltma yüklerinin etkisiyle yüzde 28 oranında artış gerçekleştiği dile getirildi ve Mersin Limanı'na operasyon için 2 bin 969 adet gemi uğradığı, söz konusu rakamın da önceki yıla göre yüzde 1.4'lük bir artışı ortaya koyduğu ifade edildi.