BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Merkeze itaat kriterleri

Babacan, Merkez Bankası Başkanı için aradıkları kriterleri açıkladı: Bilgi önemli ama önce güven!

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yeni Merkez Bankası Başkanı'nın belirlenmesi konusunda iyetkinin Bakanlar Kurulu'nda olduğunu hatırlatarak, ''Biz gerekli istişareleri yapacağız ve kararlarımızı vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza başka bir aday sunacağız'' diye konuştu.

Babacan konuyla ilgili soruları yanıtlarken,  Merkez Bankası Başkanı için belli kriterlerinin bulunduğunu söyledi. Hükümetin başkan kriterleri ise şöyle; ''Öncelikle eğitimi, birikimi, tecrübesi, teknik konulara hakimiyeti, yabancı dili gibi pek çok konuda kendisine güvenimizin tam olması gerekiyor. Öte yandan ekonomik felsefe bakımından da bizim ekonomik programımıza tam olarak inanması gerekiyor. Bu saatten sonra yeni maceralar istemiyoruz. Kurumlar arası uyumsuzluk istemiyoruz. Çok birikimli bir iktisatçı, eğer farklı bir ekonomik felsefeye sahip ise bizim kendisi ile çalışmamız zor olur. Burada bizim arzumuz devamlılık ve süreklilik prensiplerini esas almaktır.''

Devlet Bakanı Babacan, CHP'nin atamalar karşısında öneriler sunmasını da garip karşıladıklarını belirterek, ''Biz 3,5 yıldır Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sorgulatmadık. Bundan sonra da kimse sorgulamaya çalışmasın. Çünkü bu bağımsızlık bizim hükümetimizin siyasi tercihidir. Bunu Kasım 2002 seçimlerinden önce beyan ettik. 3,5 yıldır da hassasiyetle üzerinde durmaktayız. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve kurumsal kapasitesi biz üzerinde titizlik gösterdiğimiz için pekişmektedir'' dedi.

AA