Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, “Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklan...
Abone olEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, “Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi” dedi.
2. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, bugün açıklanan büyüme verilerinin ekonominin 2. çeyrekte yüzde 2.1 büyüdüğünü gösterdiğini söyledi. İlk çeyrek verilerinde de yukarı yönlü yüzde 4.7’ye revizyon yapıldığını belirten Zeybekci, “Böylece yılın ilk 6 ayında yüzde 3.3 büyümüş olduk” dedi.
Büyümede iç talebin katkısı düşerken dış talebin katkısının güçlendiğini dile getiren Zeybekci, 2. çeyrekte iç talebin negatif 0.4 puan katkı verirken, net ihracatın katkısının pozitif 2.9 puan olduğunu kaydetti. Zeybekci, net ihracatın ilk çeyrekte de güçlü bir katkı verdiğini belirterek, “Bu seyir yıl genelinde devam edecek ve Türkiye ekonomisi 2014 yılında net ihracatın katkısı ile büyüyecek. Net ihracatın katkısındaki güçlü seyir bizleri mutlu ediyor ancak iç talebin katkısındaki gerileme için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İç talebin katkısı son çeyrekte negatif geldi. İlk 6 ayda ise pozitif 1.3 puanlık bir katkı var” diye konuştu.
İlk yarıda elde edilen bu sonuçların OVP hedeflerine yakın seviyelerde bir yılsonu görüntüsü olacağının işareti olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, “Fakat yüzde 4’ü görebilmemiz için iç talebin negatife inen katkısının yine pozitife dönmesi gerekiyor. Bunun için de 4. çeyrek performansımız çok önemli. İç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisi şüphesiz faiz oranları ve kredi kullanımı. Bu çerçevede Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi. Bizim Türkiye olarak sürdürülebilir ve dengeli büyümemiz hem iç hem dış talebi büyümeye benzer katkıları vermesinden geçiyor. İç talep de dış talep de büyümeye pozitif katkı vermeli. İç talebin pozitif katkısı tüketimi ve cari açığı şişiren bir tarzda değil, yatırımları, üretimi ve istihdamı artıran bir kulvarda olmalı. Türkiye ekonomisi hem iç hem dış talebin katkısı ile büyüme yoluna girmeli. 2014 yılı bunun başlangıç yılı olacak fakat önümüzdeki yıllarda da aynı kulvarda ilerlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
HEDEFİ YAKALAMAK İÇİN GAZA BASILACAK
Yüzde 4’lük büyüme hedefine yaklaşmak için yılın kalan aylarında beklentilerin üzerinde bir performans gösterecekleri konusunda emin olduklarını vurgulayan Zeybekci, Avrupa’daki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya, Mısır’daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon hareketlerinde ABD kaynaklı durgunlaşmayı göz ardı etmediklerinin altını çizdi. Bunların her birinin kendileri için negatif unsurlar olduğuna işaret eden Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Her biri hem büyümemizi, hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Dış ticaretimiz bu olumsuz gelişmelere rağmen pozitif katkı vermeye devam ediyor. Yılın ilk 6 ayında mal ihracatımız yüzde 6.7, hizmet ihracatımız yüzde 7.4 büyümüştü. Mal ithalatımız yüzde 5’e yakın gerilerken, hizmet ithalatımız yüzde 5.1 arttı. Cari açığımız ihracat artışı ile ithalat azalışı ile ilk 6 ayda 12.9 milyar dolar düşerek, 24.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişim ile yılın ilk yarısında cari açığın GSYİH’ye oranı yüzde 6.3 olarak gerçekleşti. Yıl sonunda oran yüzde 6’nın da altına gelecek. Yüzde 5.5 civarında bir gerçekleşme bekliyoruz.”
Zeybekci, Türkiye olarak bu yıl hem büyüdüklerini, hem istihdamı artırdıklarını söyledi. Cari açığı aşağı çektiklerini vurgulayan Zekbekci, “Bu bir başarıdır, ezberleri bozan bir gelişimdir. Ve en önemlisi, bunların tamamı birbiri ardına gelen olumsuz dış gelişmelere rağmen içeride milletin iradesini tehdit eden gayr-ı meşru teşebbüslere rağmen yakalanmış bir gelişmedir” şeklinde konuştu.
(İHA)