BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.961,42
HABER /  EKONOMİ

Merkez'den enflasyon raporu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, enflasyona ilişkin tahminler sıralandı.

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler, yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı artışın ardından işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme gözleneceğine işaret etmektedir" denildi.

Kurulun, 16 Nisan tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 24 Nisan tarihli toplantı özetinde yer alan enflasyon gelişmeleri başlıklı bölümde mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,66 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7,29'a yükseldiği hatırlatılarak, "Bu yükselişte işlenmemiş gıda fiyatları etkili olurken temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini korumuştur" denildi.

Toplantı özetine göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 8,10'a yükseldi. İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon mart ayında temelde taze meyve-sebze fiyatları ve baz etkisiyle yaklaşık 5 puan yükseldi ve yüzde 6,79 oldu. İşlenmiş gıda grubunda ise ekmek ve tahıllar grubundaki artışların sürmesine ek olarak işlenmiş et fiyatlarında da kaydedilen yükseliş sonucunda yıllık enflasyon arttı. Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler, yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı artışın ardından işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme gözleneceğine işaret ediyor.

Enerji fiyatlarındaki olumlu seyir mart ayında da sürdü. 2010-2012 döneminde ortalama yüzde 4,1 olan ilk çeyrek fiyat artışı, petrol fiyatları ve Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyir ile bu yıl yüzde 0,86 oranında gerçekleşti. Enerji grubu enflasyonunun gelecek dönemde baz etkileri sebebiyle dalgalı bir seyir izleyeceği öngörülüyor.

Hizmet fiyatları mart ayında yüzde 0,42 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 7,32'ye yükseldi. Alt gruplar bazında bakıldığında, yıllık enflasyondaki yükselişte kira ve ulaştırma hizmetlerindeki gelişmelerin belirleyici olduğu görüldü. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyat artış oranları ve yayılım endeksi de sınırlı bir yükseliş gösterdi.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu mart ayında yüzde 4,29'a geriledi. Giyim grubunda yıllık enflasyon şubat ayının ardından bu dönemde de gerilerken, giyim ve dayanıklı mallar hariç temel mal enflasyonundaki yavaşlama sürdü. Diğer taraftan, dayanıklı mal grubunda yıllık enflasyon otomobil ve mobilya fiyatlarına bağlı olarak mart ayında da yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış veriler temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimindeki göreli ılımlı seyrin korunduğuna işaret etti.

Enflasyonu etkileyen unsurlar

2013 yılı ilk çeyreğine ilişkin verilerin yurt içi nihai talebin sağlıklı bir toparlanma sergilediğine işaret ettiği belirtilen özette, şunlar kaydedildi:

"Nitekim, sanayi üretim endeksi ocak ve şubat aylarında üst üste artarak aralık ayındaki keskin düşüşü telafi etmiş ve dönemlik bazda artış kaydetmiştir. Aynı dönemde, gerek tüketim gerekse yatırım malları üretiminde ve ithalatında artışlar gözlenmiştir. İlk çeyreğe ilişkin otomobil ve beyaz eşya iç satış miktarları ile kredi verileri de benzer bir eğilime işaret etmektedir. Bu bilgiler ışığında Kurul, ilk çeyrekte toplam nihai yurt içi talebin büyümeye önemli katkı yaptığı değerlendirmesinde bulunmuştur."

Dış ticaret ve cari dengeye ilişkin verilerin öngörüler doğrultusunda gerçekleştiği ifade edilen özette, "İhracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. İthalatta ise iç talepteki canlanmaya bağlı olarak artış gözlenmektedir. Bu durum cari işlemler açığında bir miktar yükselişe neden olmaktadır. Kurul, cari işlemler açığının artmaya devam edebileceğini belirtmiş ancak mevcut politika çerçevesinin ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüşün artış eğilimini sınırlayacağı değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre tarım dışı istihdam 2013 yılının Ocak döneminde artmaya devam etti ve işsizlik oranları ise azaldı. İşsizlik oranlarının gerilemesinde tarım dışı istihdamın artması etkili oldu. Tarım dışı istihdam artışı asıl olarak 2012 yılı son çeyreğiyle birlikte toparlanma eğilimine giren sanayi sektöründen kaynaklandı. 

Anket göstergelerinin yılın ilk çeyreğinde sanayi istihdamında artışın sürdüğüne işaret ettiği belirtilen özette, "Kurul, önümüzdeki dönemde toplam istihdamın ılımlı artışlar sergilemeye devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır" değerlendirmesi yapıldı.