BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

Merkezden bankalara müjde

Merkez Bankası, küresel mali krizin etkilerini azaltmak için yeni bir önlem daha aldı.

Abone ol Bankaların, bünyelerindeki döviz cinsi mevduatlar için Merkez Bankası’nda tuttuğu zorunlu karşılıkların oranı iki puan düşürüldü. Kararla birlikte bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandı.


Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla döviz cinsi zorunlu karşılık oranı yüzde 11’den 9’a çekildi. Türk Lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 6 olarak korundu. Karar, 28 Kasım’dan itibaren geçerli olacak.

2.5 MİLYAR DOLARLIK LİKİDİTE SAĞLANDI
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki indirimle bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağlandı. Açıklamada şöyle denildi: Küresel piyasalardaki sorunlar derinleşirse yabancı para zorunlu karşılık oranları daha da indirilebilecek, iyileşmelere bağlı olarak ise artırılabilecek. Yabancı para karşılıklara faiz ödenmesine son verildi. TL karşılıklara ödenen faiz oranı MB’nin O/N borçlanma oranının yüzde 75’inden 80’ine çıkarıldı.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
Bankalar topladıkları mevduatların tamamını kullandıramıyor. Dövizde yüzde 11’ini, YTL’de yüzde 6’lık kısmını MB’de tutuyor. MB tutulan miktar karşılığı bankalara belli orandan faiz ödüyor. Bankalar 100 dolar topluyorsa bunun 11 dolarını MB’de tutup, 89’unu kredi olarak kullandırıyordu. Bankacıların talebi karşılıkların düşürülmesi ve daha fazla miktarı kullandırmaktı. İndirimle birlikte bankalara 2.5 milyar dolarlık taze bir kaynak sağlanmış oldu.

REESKONT KREDİ LİMİTİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Merkez Bankası’ndan bir diğer önlem de reel sektör için geldi. Merkez Bankası, yaşanan küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla reeskont kredisi limitini 500 milyon dolar artırarak 1 milyar dolara çıkardı. Eximbank’ın uyguladığı sevk öncesi ihracat kredisi kapsamına mal mukabili ihracatın finansmanı da dahil edildi. İhracatın finansmanında reeskonta getirilecek senetlerde, yurtdışı bankalarca ödeme garantisi verilme şartı kaldırıldı, Türk Eximbank ve diğer ticari bankaların ödeme garantisi yeterli görüldü. MB aldığı bu kararla Eximbank’a bir kaynak sunuyor. Böylece KOBİ’lere ve ihracatçılara sağlanan kaynak artırılmış oluyor.