Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılında uygulanacak para ve kur politikası hakkında basın toplantısı düzenledi.
Abone olBaşçı'nın 2012'ye ilişkin öngörüleri şöyle...
2012 dünya ekonomisi için alışılmadık belirsizlikleri barındıran bir yıl olmaya aday. 2012 para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacak. Yeni yılda iletişim politikamızın etkinliğini artıracak yenilikler planlıyoruz.
Alınan tedbirlerle TL üzerindeki aşırı değerlenme baskısı giderildi, kredilerde de 2011 ortasından itibaren belirgin yavaşlama gözlendi. Buna bağlı ekonomi 2011 ortasından itibaren dengelenme sürecine girdi. Alınan tedbirler neticesi döviz kurundaki oynaklık diğer gelişmekte olan ülkeler kıyasla daha sınırlı kaldı. Ekim ayından itibaren uygulanan parasal sıkılaştırma oldukça etkili oldu. Önümüzdeki dönemde kredilerdeki artış makul oranda seyredecek, iç talep ılımlı seyir izleyecek.
Parasal sıkılaştırmanın etkilerini enflasyonda yılın ilk aylarından itibaren göreceğiz. Kur ve emtianın enflasyona etkisi 5 puan olacak. Yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının etkisi 1.6 puan olacak. Enflasyonun 2012'de yüzde 5 hedefine yaklaşacağını tahmin ediyoruz.
İLK KEZ ÜÇ YIL ENFLASYON HEDEFİ AYNI
Likidite miktarını ve faiz oranlarını iktisadi gelişmeler bağlı olarak gözden geçirmemiz söz konusu olacak. Küresel görünümdeki belirsizlik ve sermaye akımlarındaki oynaklık devam ettiği sürece para politikasındaki esnek yapıyı korumamız gerekiyor. 2012-2013 için olduğu gibi 2014 hedefi de yüzde 5 olarak belirlendi. İlk defa üç yıl boyunca hedef sabit olacak. Belirsizlik aralığı iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunacak.
KUR HEDEFİMİZ YOK
Para Politikası Kurulu aylık olarak toplanmaya devam edecek. Karar yine saat 14.00'te açıklanacak. Enflasyon raporu yılda 4 kez yayınlanmaya devam edecek. Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek. Nominal veya reel olarak herhangi bir kur hedefimiz bulunmuyor.
DÖVİZ SATIŞ TUTARINI DÜŞÜK TUTACAĞIZ
Piyasaya döviz likiditesi sağlamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde döviz satışını daha düşük düzeylerde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Zorunlu karşılıkları 2012'de de kullanmaya devam edeceğiz. Sermaye akımlarının hızlanması halinde zorunlu karşılıklarda sıkılaştırma da yapılabilir. Yüksek kaldıraçla çalışmaktan kaynaklanabilecek risklerin ortaya çıkmadan önlenebilmesi için mevcut duruma kısıyasla kaldıraca aşırı düzeylere çıkaran bankalar ek zorunlu karşılık uygulanması söz konusu olabilecek."