BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.961,25
HABER /  EKONOMİ

Merkez ile hükümetin savaşı yeniden başlıyor

Merkez Bankası ile hükümet arasındaki faiz indirimi tartışması yeniden alevleniyor.

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'nın dün faiz oranlarında değişiklik yapmamasına hükümetten ilk eleştiri geldi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, karara ilişkin "Faizlerin sabit tutulması üretimi destekler bir yaklaşım değil, rekabetçi kura ilişkin endişemiz var" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutmasının üretimi destekleyecek bir yaklaşım olmadığını, rekabetçi kur seviyesine ilişkin de endişeleri olduğunu söyledi. Zeybekci Türkiye Portekiz Jetko iş forumunda yaptığı açıklamada, "Faizlerle ilgili görüşümüz belli. Şu anda faizlerin sabit tutulması ve bir indirime gidilmemesi üretimi destekler bir yaklaşım değil, iç piyasayı canlandırıcı, büyümeyi destekler bir yaklaşım değil Bu seviye de faizlerin korunması indirilmemesi enflasyonla mücadelede de pozitif katkı vereceğine de inanmıyorum" dedi ve ekledi:

"Önümüzdeki süreçte büyümeyi destekleyen, üretimi artırarak arzı artırarak, enflasyonla mücadele sağlayan ve piyasanın önünden giderek piyasayı cesaretlendiren, istihdamı artıran bir yaklaşım gerekli."

Merkez Bankası dün Para Politikası Kurulu toplantısında, beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo faiz oranı, marjinal fonlama oranı ve gecelik borçlanma faizini değiştirmedi. TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25, marjinal fonlama oranını yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5 seviyesinde sabit tuttu.

REKABETÇİ KURA İLİŞKİN RİSKLER

Zeybekci faizlerin yüksek tutulmasının rekabet açısından da endişe yarattığını belirterek, "Faizi yukarda tuttuğumuz sürece de rekabetçi kurda da tehlikeler riskler algılıyoruz. Faiz yukarıda olduğu sürece sıcak parayla ilgili dış piyasalardan Türkiye'ye beklentilerin üzerinde bir talep olması halinde TL'nin yine ithalatı destekleyici ihracatı desteklemeyici seviyelere gelmesinden endişe ediyoruz" dedi. Zeybekci ayrıca TCMB'nin bu hafta ihracatçılara sağlanan reeskont kredilerinde kolaylıklar sağlamasına ilişkin adımın pozitif olduğunu belirterek, "İhracatın Türkiye'nin büyümesine son üç çeyrekte katkısı yüzde 2.5'un üzerinde yüzde 2.7 seviyesinde. Yıl sonu itibarıyla bu katkı yine yüzde 2.5'in üzerinde gerçekleşecek. Bu ihracata dayalı büyümenin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi" dedi. TCMB bu hafta başında reeskont kredileri limitini yüzde 25 artıran, dört aydan uzun vadeli kredilerin ihracatçıya maliyetinin 20 baz puan azaltıldığını açıklamıştı.