BIST 10.030
DOLAR 35,23
EURO 36,73
ALTIN 2.974,10
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'nın işi iyice zorlaştı!

Radikal yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın yarın vereceği faiz indirimi kararını bugünkü yazısında analiz etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cuma günü Merkez Bankası'na faiz indirimi çıkışı yarın gelecek faiz kararını etkileyecek mi?

Erdoğan'ın çıkışı sonrası piyasalardaki hareketleri değerlendiren Radikal yazarı Uğur Gürses, Londra'dan bir analistin yorumunu bugünkü köşesinde paylaştı.

"Bir çuval incir berbat oldu."

Erdoğan'ın çıkış öncesi piyasaların Merkez Bankası'nın 1 puanlık faiz indirimi yapacağı yönünde beklentisi olduğunu söyleyen Gürses, Erdoğan'ın çıkışı sonrası kurda yükseliş olduğunu ve uzun vadeli faizlerin 20 baz puan yükseliş olduğunu yazdı.

Gürses'in yazısında öne çıkan bölümler şöyle:

"...

Küresel mali piyasalar karma karışık bir dalgalanma içindeyken, Türkiye’de uzun vadeli faizlerin son 20 ayın en düşük seviyesine düştüğü gün, Beştepe’den yükselen Merkez Bankası’na yönelik ‘faizleri indirmek için neyi bekliyorsun?’ sözleri ve ardından gelen açıklamalar pişmiş aşa su kattı.

Bakın neden?

İsviçre Merkez Bankası’nın kur çapasını kaldırmasıyla, frank borçlusu Orta Avrupa ülkeleri çalkalanmaya başladı. Rusya’da ve Yunanistan’da bankalardan mevduat çekilişi hızlandı; Avrupa diken üzerinde. İşte bu atmosferde, içeride uzun vadeli faizlerin görece oldukça düşük olduğu bir ortamda en son ‘dövülecek’ kurum Merkez Bankası iken, ‘faiz indir’ çıkışı kısa vadeli sermayeyi rahatsız etti.

FAİZ İNSİN DERKEN...

Kur yükseldi. Uzun vadeli faizler de 20 baz puan yükseldi. Böylece ‘faiz insin’ derken, faizde yükselişe neden oldu. Oysaki düşen petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun gerilemesi ve Merkez Bankası’nın Şubat’tan itibaren faiz indirmesi bekleniyordu zaten. Enflasyonda düşüşle beraber olması Merkez Bankası’nın inandırıcılığı açısından da kredi sağlayacaktı. Merkez Bankası’nın faizleri yaklaşık 1 puan indirebileceğini tahmin eden Londra’daki bir yatırım bankası analisti, durumu ‘bir çuval incir berbat oldu’ diye yorumluyordu.

Bir ülkeye uzun vadeli yatırım gelmesi önündeki engellerden biri, uzun vadeli faizlerin yüksek olmasıdır. Sabit sermaye yatırımları uzun vadeli yapılan yatırımlardır. Fabrika kuran, işyeri açan hiçbir yatırımcı 3-5 yıllık bir pencereden bakmaz, 15-20 yıllık uzun vadeli bakar. Bu yüzden, enflasyon ve uzun vadeli faizlerin düşük olması çok önemlidir.

YARIN MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Banka, yarın faizleri indirirse ‘politikacı baskısıyla’ indirmiş olacak. Son birkaç ayda gösterdiği temkinli duruşu, sağladığı güveni bulandırır. Bana kalırsa enflasyon belirsizliği hala sürüyor.
Ancak Banka faiz indirme eğiliminde ise en iyimser hali ile itibarlı duruş, yarın faizleri değiştirmeden ilerideki toplantılara veri koşullu indirim sinyali içeren ‘sabırlı güvercin’ duruşu göstermekle olabilir.
Merkez Bankası’nın faiz kararlarında, ya da dönemsel sıkılaştırma kararlarında en önemli etkenin döviz kuru olduğunu, bunun da faiz indirimine gidecek kadar yeterince istikrar kazanmadığını biliyoruz. Son açıklama tersine etki yaratı ve Banka’nın işini zora soktu. Hele ki ‘faizi indirmezse hakem değişir’ mesajları, yasasını değiştirme sinyalleri kırılgan atmosferi iyice bozacaktır.