BIST 8.957
DOLAR 34,25
EURO 37,31
ALTIN 3.063,34
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş rapor riskler devam ediyor

Merkez Bankası yayınladığı raporda fiyatın istikrarına yönelik risklerin sürdüğü belirtti, ilave sıkılaştırmanın yapılabileceğinin altı çizildi.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mart Ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayınlandı. Fiyatın istikrarına yönelik risklerin sürdüğü belirtilen raporda ihtiyaç durumunda ilave sıkılaştırmanın yapılabileceğinin altı çizildi.

Toplantı özetinde kurulun enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiği ifade edildi.

Türk Lirası'nda yakın dönemde gözlenen ılımlı seyir ve zayıf iç talep koşullarının enflasyondaki gerilemeyi desteklediği belirtilirken birikmiş maliyet yönlü baskıların daha olumlu bir görünümü sınırlandırdığı vurgulandı.

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan metnin özet hali şöyle:

Enflasyon Gelişmeleri
Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,16 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,68 puan gerileyerek yüzde 19,67 olmuştur. Hizmet enflasyonu bu dönemde enflasyona düşüş yönünde sınırlı bir miktar katkı verse de, yüksek seyretmeye devam etmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yavaşlamış, ana eğilimi ise bir miktar yükselmekle birlikte düşük seviyelerini korumuştur. 

İç talepteki yavaşlama yansıdı
Temel mal grubu yıllık enflasyonu Şubat ayında 1,53 puan düşerek yüzde 21,22’ye gerilemiştir. Bu dönemde, yıllık enflasyondaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürmüştür. Özetle, son dönemde temel mal grubu enflasyonunda kaydedilen ılımlı seyirde, Türk lirasındaki görünüm ve iç talepteki yavaş seyrin etkileri izlenmiştir. 

Ekonomi dengelenme sürecinde
Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. 2018 yılının son çeyreğinde sanayi üretimi üçüncü çeyreğe kıyasla gerilerken, hizmetler ve inşaat sektörlerine ilişkin göstergelerle birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sektörler geneline yayıldığı görülmektedir.

İlk çeyrekte ılımlı toparlanma
Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Kamu harcamalarındaki artış, dayanıklı mallardaki vergi indirimlerinin süresinin uzatılması ve kredi hacmindeki kısmı yükselişin ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlamayı desteklediği değerlendirilmektedir. 

İktisadi faaliyet yavaşlıyor
İşgücü piyasası verileri, iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı teyit etmektedir. 2018 yılının Ekim-Aralık dönemi verilerine göre tarım dışı istihdam başta inşaat olmak üzere sektörler genelinde üçüncü çeyreğe kıyasla azalmış, işsizlik oranları yükselişini sürdürmüştür.

Riskler devam ediyor
İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ile maliyet unsurlarının seyri ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönem enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.