Merkez Bankası, (MB) faiz oranlarını bir süre daha mevcut düzeylerde tutmayı planlıyor.
Abone olPara Politikası Kurulu, raporunda, faiz politikasıyla ilgili, "Politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyid etmiştir." ifadesini kullandı.
PPK'nın 16 Eylül 2010 tarihli toplantı özeti yayımlandı. Rapora göre kurul üyeleri, yılın ikinci çeyreğinde GSYİH'nin güçlü bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Ancak güncel verilerin yılın ikinci yarısından itibaren daha ılımlı bir toparlanma eğilimine işaret ettiği değerlendirmesinde bulundu. İç talepteki istikrarlı artışlara rağmen dış talebin zayıf seyri toplam talep artışını sınırladığına dikkat çekilerek, istihdam ve kapasite kullanım göstergeleri bir arada değerlendirildiğinde kısa vadede enflasyon üzerinde belirgin bir baskı görülmeyeceği öngörüsü yapıldı. "Bu çerçevede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyid etmiştir." denildi.
Kurul, toplam talepte belirgin bir ivmelenme beklememekle beraber, son dönemde iç ve dış talebin toparlanma hızlarının ayrışmaya devam ettiğine dikkat çektdi. Talebin kompozisyonunun cari denge ve finansal istikrara yönelik riskler açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 2010 yılının sonuna kadar tamamlanması öngörülen krizden çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını kaydetti.
Raporda ayrıca çıkış stratejisi çerçevesinde Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilebileceğine dikkat çekildi.
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki belirgin dalgalanmanın enflasyonun oynaklığını artıran temel unsur olduğuna vurgu yapıldı. Öncü verilerin, eylül ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artışlar nedeniyle yıllık enflasyonda geçici olarak belirgin bir sıçramaya neden olabileceğine işaret edilen toplantı özetinde, "Kurul, yılın son çeyreğinde sebze ve meyve fiyatlarında kısmi bir düzeltme gözlenebileceği, ayrıca et ithalatına yönelik yapılan düzenlemelerin işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışları sınırlayacağı öngörüsünde bulunmuştur. Bununla birlikte, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların kısa vadeli enflasyon tahminleri üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği belirtilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
FİYAT İSTİKRARI VURGUSU
Toplantı özetinin sonunda Orta Vadeli Program ve fiyat istikrarına şöyle vurgu yapıldı:
"Orta vadede mali disiplinin sürdürüleceğine dair taahhütlerin yerine getirilmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesi, ülkemizin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak makroekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını destekleyecektir. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın ve Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır."