Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan Merkez Bankası açıklaması...
Abone olMerkez Bankası' na çeşitli telkinlerde bulunmasıyla dikkatleri üzerine çeken Ekonomi Bakanı Çağlayan yine Merkez'e yüklendi.
Zafer Çağlayan, ''Birçok insan zannediyor ki, ben Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmeyi kendime iş edindim. Benim Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmem gibi bir lüksüm ve zamanım olamaz. Benim istediğim bankacılık sisteminin faizleri bir miktar daha aşağıya götürerek, girişimciye ihtiyaç duyduğu finansman desteğini vermesidir'' dedi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) tarafından düzenlenen ''5. İşte Fırsat Toplantıları''nda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin en büyük avantajının cesur ve genç insanların girişimci ruhu olduğunu söyledi.
Çağlayan, 10 sene önce ekonomik ve siyasi bir kriz çıktığını, Türkiye'nin o dönemde bütçe açığı ve kamu borcunun çok yüksek olduğunu belirterek, ''O dönemde ekonomik krizin çıkmasında anayasa kitabının fırlatılmasını gerekçe gösterenler oldu. Değil anayasa kitabı, leblebi bile atılsa bu kriz çıkacaktı. Çünkü Türkiye sıkışmıştı. Türkiye'de o tarihte Türkiye yüksek kamu borçları ve yüksek kamu borcu olan bir ülkeydi. O dönem IMF'den borç almasaydık, Türkiye, tarihinde ilk defa memur maaşlarını ödeyemeyecekti'' diye konuştu.
O dönemlerde kendisini en çok üzen şeyin ''Avrupa'da büyükelçiler ve ticaret ataşelerinin ellerinde Türkiye'de ucuza kapatılacak olan firmaların listesi ile gezmesi'' olduğunu dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye'nin çok farklı bir noktada olduğunu, şimdi Eximbank'ın Turquality kapsamındaki şirketlere yurt dışında herhangi bir şirketi satın alması veya ortak olması halinde düşük faizli krediler sunduğunu söyledi.
Çağlayan, girişimcinin en büyük probleminin finansmana ulaşmak olduğunun altını çizerek, önceki dönemlerde bankacılık sisteminin KOBİ'ye kredi verebilecek yapıda olmadığını ifade etti.
Bankaların çok yüksek faizlerle kredi verdiği dönemlerde girişimci olmanın kolay olmadığını belirten Çağlayan, ''Bugün Türkiye'nin iç ve dış borç toplamı, milli gelirinin, milli gelir rakamları önümüzdeki ay açıklanacak ama yaklaşık rakamlar üzerinden söylüyorum. Tarihinde ilk defa yüzde 36'ya düşüyor'' diye konuştu.
Çağlayan, Türkiye'de bankacılık sisteminin krediye ayırdığı paranın 800 milyar doları geçtiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Şimdi reel faizin sıfır olduğu dönemde Merkez Bankasına zaman zaman çağrıda bulunuyorum. Birçok insan zannediyor ki ben Merkez Bankası ile kavga etmeyi kendime iş edindim. Merkez Bankası Başkanı benim de dahil olduğum Bakanlar Kurulu imzasıyla atanan bir yapıya sahip. Benim Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmem gibi bir lüksüm ve zamanım olamaz. Benim başka türlü bir kavgam var. Türkiye'de şu anda sanayinin, Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası içindeki oranı düşüyor. Ben 27 yıl yaptım, benim kanıma dokunuyor. Sanayinin istihdam kabiliyeti de gittikçe azalıyor. Merkez Bankası işin talep boyutuna bakar, ben Ekonomi Bakanı olarak işin arz boyutuna bakarım. Benim istediğim bankacılık sisteminin faizleri bir miktar daha aşağıya götürerek girişimciye ihtiyaç duyduğu finansman desteğini vermesidir.''
FONLARIN FONUNA YENİ ŞEKİL
Bakan Çağlayan, geçmişte kamunun bankalardaki mevduatın en büyük müşterisi olduğunu bu sebeple de bankalarda girişim sermayesinin bir türlü oluşturulamadığını ifade etti.
Türkiye'nin ABD'de olduğu gibi KOBİ girişim sermayesi desteği verecek fonlara ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Son Bakanlar Kurulu toplantısında Hazine Müsteşarlığının bir tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi, yasalaşmak üzere. 'Fonların fonu' şeklinde bir yapı oluşturuluyor. Devlet bizzat Hazine Müsteşarlığı vasıtasıyla bu fonların oluşturulmasında bu işin içerisinde katalizör olarak görev alıyor. Böylelikle girişim sermayesi dışarıda olduğu gibi, birçok ülkede olduğu gibi girişimcinin destek bulacağı bir yapıya dönüşüyor'' diye konuştu.
GGYD Başkanı Nezih Allıoğlu da konuşmasında dernek hakkında bilgiler vererek, yeni projelerini anlattı.
Allıoğlu, ''Girişimcilik Akademisi'' projesini hayata geçireceklerini ve bu eğitimlerde 30 kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi hedeflediklerini söyledi.
''Nilüferler yetişiyor'' isimli bir projelerinin olduğuna da dikkati çeken Allıoğlu, İhtiyaç sahibi gençlere burs vermeyi planladıklarını bildirdi.