Merkez Bankası çarşamba günü erken faiz indirimi kararı verecek mi? Enflasyon 1 puan ve üzerinde düşerse piyasalar fena halde karışabilir
Abone olPiyasalar için kritik gün geldi çattı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'faiz indirimi' için işaret ettiği enflasyon rakamları yarın açıklanıyor.
Gözler ise "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düşerse ve çekirdek iyi giderse 24 Şubat'ta yapacağımızı 4 Şubat'ta dahi bu parametreleri değerlendirebiliriz" diyen Erdem Başçı'da.
İŞLER KARIŞTI
Erdem Başçı'nın geçen hafta erken faiz indirimi sinyali verdiği toplantı sonrası dolar/tl kurunda inanılmaz yükselişler yaşandı. Geçen hafta dolar fiyatı 2.45 lira sınırına dayandı. Cuma akşamı Merkez Bankası'ndan gelen açıklamayla ateşi düşen dolar, hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimiyle ilgili söylediği "Böyle böyle çıldırtacaklar" açıklamasıyla yeniden yükseldi.
BAŞÇI'DAN ERKEN TOPLANTI AÇIKLAMASI
Piyasalarda inişli çıkışlı seyir üzerine Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün yeni bir açıklama yaptı. Başçı, yarın açıklanacak enflasyon verisine bağlı olarak ara toplantı yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini söyledi.
Piyasalar ise "Merkez Bankası erken faiz indirimi kararı verecek mi?" sorusunun yanıtını arıyor. Uzmanlara göre ise piyasaların kafası iyice karıştı. Merkez Bankası ise siyasiler ile yükselen kur arasında sıkışmış durumda.
İşte ekonomi yazarlarının yarınki enflasyon açıklaması sonrası Merkez Bankası'nın vereceği karara ilişkin öngörüleri:
ENİNDE SONUNDA ÇEKİP GİDECEKLER!
ANKETLER NE DİYOR? |
Cnbc-e anketine katılan 21 ekonomistin Merkez Bankası toplantısıyla ilgili beklentileri şöyle: 3 ekonomist bu hafta toplantı beklemiyor, 18 ekonomist bekliyor. İNDİRİM BEKLENTİSİ 50 BAZ PUAN - Toplantı bekleyen 18 ekonomistin 12’si politika faizinde 50 bp, 6’sı 75 bp indirim bekliyor. - 18 ekonomistten 7’si faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyor (2 ekonomist 25 bp, 4 ekonomist 50 bp, 1 ekonomist 100 bp) -18 ekonomistten 11’i faiz koridoru alt bandında indirim bekliyor (8 ekonomist 50 bp, 1 ekonomist 75 bp, 2 ekonomist 100 bp) |
Merkez Bankası'nın kritik kararına ilişkin beklentilerini bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, topu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya attı.
Daha önce Başçı'ya 'istifa' çağrısı yapan Erdal Sağlam, bugünkü köşesinde çağrısını yineledi ve şunları yazdı:
"...
Daha önce Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, hatta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu baskılara karşı, ülke ekonomisini korumak için, gerekirse istifa etmeleri gerektiğini söylemiştim. Bu istifanın aynı zamanda, kendi kişisel kariyerlerini korumak için de, hâlâ geçerli bir yol olduğunu düşünüyorum.
Ya Babacan ve Başçı, tüm baskılara karşı dik durmaya devam edip, bunu dile getirerek piyasalara yeniden güven verecekler, ya da zaten eninde sonunda çekip gidecekler. Çünkü Başbakan inisiyatif almıyor, tüm yetki ille de faiz indirimi isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçmiş gözüküyor. Daha hafta sonunda "beni çıldırtacaklar" diyerek, "enflasyonu faiz belirler, düşür faizi" diye çıkıştı...
GİDİŞAT GÖRÜLMÜYOR MU?
Kurlardaki seyir böyle devam ederse; ekonomi bakanının dediğinin tersine iç ticaret de dış ticaret de belirsizlik nedeniyle durur. Yurtdışından alınan borçlarda belirlenen kur sınırlan aşılacağı için kuvvetli bir geri dönüş başlar. Merkez Bankası'nın kuru müdahale ile durdurmak için yeterli döviz rezervi yok ve panik büyür. Ya bunun sonucunda döviz krizi büyür, ya da indireceğiz dediğiniz faizleri olmadık hızla yükseltmeniz gerekir. Bu hep böyle oldu...
...
Bugün çok kritik bir haftaya başlayacağız.
Merkez Bankası, her türlü yoruma açık bir açıklama yaptı ama ne yapacağı bu hafta, belki de bugün belli olacak. Olağanüstü toplantı yapmayacağını söylerse piyasa biraz durulur. 3 Şubat'ta belli ki hızlı düşecek yıllık enflasyona bağlı hala olağanüstü toplanıp 1 puanlık indirim hesabı yapıyorsa, işimiz çok zor demektir. Umarız aklı selim hâkim olur."
HERKES ÇILDIRIR!
Merkez Bankası'nın kararına ilişkin analizde bulunan bir diğer isim de Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım oldu. "Faiz indirimine hazırlanan Merkez Bankası’nın işini kur artışı zorlaştırıyor" uyarısında bulunan Yıldırım, "Siyasetçiyi de memnun edecek bir faiz indirimi gelmezse çıldıracaklar var. Ancak yüklü faiz indirimi de kurları çıldırtabilir. Türkiye’de kurlar çıldırırsa herkes çıldırır. Kimisi kazançtan kimisi zarardan. Çünkü halkın dövizi, yabancıların sıcak parası, şirketlerin de yüksek döviz borcu var" diye yazdı.
ZORLANACAK GİBİ!
Yıldırım yazısına şöyle devam etti:
"Merkez Bankası faiz indirimi yapmakta zorlanacak gibi. Bunun için iki gün daha var ama döviz kuru hızlı artmaya devam ederse Merkez faiz indirimi yapmaktan imtina edebilir, kurun yatışmasını bekleyebilir. Ya da yapmayı planladığı indirimi tıraşlayabilir. Enflasyon bir puan düşecekse ve 1 puanlık indirim yapacaksa bunun yarısı veya dörtte biri kadar indirimle yetinebilir."
BİZİM MERKEZ ENGEL!
Erdal Sağlam ve Abdurrahman Yıldırım'ın aksine Milliyet yazarı Yaman Törüner'e göre Merkez Bankası yanlış politika izliyor.
Bugünkü yazısında "Bizim Merkez 'engel'..." tespitinde bulunan Törüner, Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının nedenlerini şöyle sıraladı:
"Tüm gelişmiş ülke merkez bankaları, parasal genişleme yaratarak ve faizleri düşürerek, ekonomilerini canlandırma peşindeler. Bizimki ise, "ekonomi canlansın, sonra faizleri düşürürüm" diyor. İşte, Cumhurbaşkanının ve hükümet üyelerinin Merkez Bankasına yaptığı baskı, bu nedenle oluşuyor.
Maalesef, Merkez Bankamız monetarist bir parasal politika izliyor. Oysa, artık, bu politika bütün dünyada terk edildi. Merkez Bankamız, artık iyi tanıdığımız bazı ekonomistlerin, ezberlediğimiz görüşlerinden uzaklaşarak; ekonominin üyümesini destekleyen tedbirler almalı. Bu haliyle, Merkez Bankası, Türkiye'nin büyümesinin önünde bir engel oluşturuyor.
FAİZLERİ DÜŞÜRECEK
Önümüzdeki dönemde, Merkez Bankası'nm faizleri daha da düşüreceğini öngörüyorum; ama, bu kararlar sopa gösterilmesi sonrasında alınmış olmamalıydı.