BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faizlere dokunmadı!

Merkez Bankası, piyasa beklentisi doğrultusunda mevcut para politikasına devam kararı aldı

Abone ol
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz değişikliği çıkmadı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklendiği gibi yüzde 10'da bırakan TCMB, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini yüzde 11.5'te, gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 8'de tuttu.

Merkez Bankası, 28 Ocak'taki ara para politikası kurulu toplantısında global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere dönük risk iştahının azalması ve içerideki siyasi gerginliğin tetiklediği kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya giderken, operasyonel çerçevesini sadeleştirdi ve temel fonlamanın yüzde 10'a yükseltilen haftalık repo faizinden yapılacağını açıklamıştı.

TCMB 28 Ocak'taki faiz artışının ardından şubat ayındaki rutin PPK toplantısında da herhangi bir adım atmamıştı.

"Hazirana kadar enflasyondaki yükseliş devam edecek"

PPK sonrası şu değerlendirme yapıldı:

"Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler önemini korumaktadır. Kurul, Ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın, söz konusu risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte, baz etkisinin de katkısıyla haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceği tahmin edilmektedir. Bu süreçte enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Özel kesim nihai talebinde ivme kaybı var

Sıkı para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir. 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler de bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret etmektedir.

Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir."