BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,61
ALTIN 2.920,48
HABER /  DÜNYA

Merkez Bankası Başkanı uyardı

Merkez Başkanı Başkanı Erdem Başçı, "Portföy girişlerinin başlaması halinde TL’de kimsenin tahmin etmediği bir değer kazancının başlama iht...

Abone ol

Merkez Başkanı Başkanı Erdem Başçı, "Portföy girişlerinin başlaması halinde TL’de kimsenin tahmin etmediği bir değer kazancının başlama ihtimali var" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Gaziantep’te katıldığı para politikaları konulu konferansta konuştu. Portföy girişleri olması halinde TL’de kimsenin tahmin etmediği bir yükselişin yaşanabileceğini söyleyen Başçı, "Sermaye akımlarında en ufak bir yön değişikliği liraya tekrar değer kazandırabilir. TL’nin değer kaybetme ihtimali daha zayıf. Dövizin artması, doların, euronun daha da yükselme ihtimali düşük" diye konuştu.
Döviz rezervlerinin 135 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Erdem Başçı, "Bunun hepsi likittir, gerekirse her an kullanılabilir. Gerekirse döviz satım ihalelerinde 50 milyon doların üzerine de çıkabiliriz. Bu yılın tamamında ihracatçılardan 13 milyar dolar civarı döviz almış olacağız. Gelecek yıl da bu civarda olabilir" dedi.
ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasını istihdam verisine bağlamış olmasıyla ilgili olarak son dönemdeki en iyi haberin ABD’den gelen veriye piyasanın aşırı tepki vermemesi olduğunu söyleyen Başçı "ABD işsizlik verisinin iyi gelmesinin piyasalara etkisi sadece 10 dakika sürdü" ifadelerini kullandı.

"FONLAMADA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"
Marjinal fonlama oranının yüzde 7,75 olduğunu belirten Başçı, "Bu oran makul, artırım ya da indirime gerek olmadığını düşünüyoruz. Yüzde 7,75 faiz koridorunun üst sınırı ve buradaki oynaklığı sıfıra indirdik" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE FAİZDE İKİNCİ SIRADA"
Dünyadaki faiz oranları arasında Brezilya’nın Türkiye’nin yüzde 7,75 olan faizinin üzerinde yer aldığını belirten Başçı, Hindistan’ın faiz oranının da Türkiye’ye yakın olduğunu söyledi.

"DÖVİZE MÜDAHALE İÇİN SİNYAL VEREMEM"
Dövize müdahale olup olmayacağıyla ilgili dövizde arz-talep değişimini izlediklerini dile getiren Başçı, "Müdahale için bir sinyal veremem. Müdahale sürpriz şekilde olduğu zaman etkili olur" diye konuştu.

"ŞARTLAR NORMALLEŞMEZSE EPS’LERE DEVAM EDEBİLİRİZ"
Şartlar normalleştikçe ek parasal sıkılaştırmaları (EPS) ortadan kaldırılabileceğine dikkat çeken Başçı, "Şartlar normalleşmezse EPS ile döviz likiditesi sağlamaya devam edebiliriz" dedi. Başçı, şu anda 38 milyar lira seviyesinde olan piyasanın likidite açığının yıl sonuna doğru 30 milyar lira civarına düşeceğini ifade etti.
Türkiye’de kamunun borç yükünün düzeldiğini söyleyen Başçı, Avrupa’da bu oranın yukarı gittiğini belirtti. Başçı, "Türkiye’de mali disiplin olduğu için küresel dalgalanmalardan etkilenmez" dedi. Merkez Bankası Başkanı, "Tasarrufları ne kadar artırırsak yatırım ve büyüme de o kadar artar" dedi. Başçı, "Reel kesim ve tüketici güven endekslerinin ılımlı büyümeyi teyit ediyor" dedi.

"LPG’NİN ENFLASYONA ETKİSİ 0,15"
Başçı, LPG fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisinin 0,15 puan olacağını söyledi.

"KREDİ SINIRLAMASINDA FAYDA VAR"
Kredi kartı taksitleri ve tüketici kredilerine getirilen sınırlamalara ilişkin vadelerin bir miktar sınırlanmasında fayda olduğunu söyleyen Erdem Başçı "Uzun vadede düşük taksitle konut almak için önce fiyat istikrarı sağlamalıyız" dedi.
(İHA)