BIST 9.952
DOLAR 35,21
EURO 36,70
ALTIN 2.972,40
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası 2013 enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2013 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2013 yılı enflasyonun orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,7 arasında olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Başçı, 2014 yılı enflasyonunun orta noktasının yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 arasında olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Başçı, ayrıca 2013 yılı sonunda çekirdek enflasyonun yüzde 5'in altında kalmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

BÜYÜME SAĞLIKLI BİR KOMPOZİSYONDA

Küresel ekonomide süregelen dengesizliklere rağmen Türkiye ekonomimisinde dengelenme suürecinin belirginleştiğine dikkakt çeken Başçı sözlerine şöyle devam etti:

"Büyüme kompozisyonunun giderek daha sağlıklı bir görünüme kavuştuğunu izledik. Cari işlemler dengesindeki iyileşme sürerken net ihracatın büyümeye katkısı belirgin şekilde arttı. Özellikle, bu dönemde hem ihracatın hem de ithalatın büyümeye pozitif katkı verdiğini vurgulamak istiyorum.

Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarını düsşük tutup, diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam ediyoruz. Bu doğrultuda, yakın dönemde politika faizi ve faiz koridorunu sınırlı oranda indirirken zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçuülü adımlar atmış bulunuyoruz.

PARA POLİTİKASI TEMKİNLİ VE ESNEK DURUŞTA

Bu noktada kısa vadeli faizlerdeki indirimlere rağmen, para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruduğunu belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla aldığımız tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini dikkatle takip ederek, Türk lirası fonlama miktarını gerektiğinde aşağı veya yukarı yönlü ayarlayabilecegimizi tekrar vurgulamak istiyorum."

Yakın dönemdeki sınırlı artışa rağmen reel faizlerin tarihsel olarak düşük seviyelerini koruduğunu gördüklerini belirten Başçı, faiz koridorunun üst sınırındaki indirimlerin etkisiyle yılın son çeyreğinde ticari kredi faizlerindeki düşüşün belirginleştiğine dikkat çekti. 

Yılın son çereğinde işletmelere verilen kredilerin arttığına vurgu yapan Başçı, şunları söyledi:

"Böylece, yıl sonunda toplam kredilerin büyüme oranı orta vade için referans alınan yüzde 15 seviyesinin sınırlı ölçüde üzerinde, yüzde 16 civarında gerçekleşti. 2013 yılının başı itibarıyla toplam kredilerin oldukça güçlü seyrettiğini ve 13 haftalık artış eğiliminin geçtiğimiz yılların ortalamasına yakın olduğunu görüyoruz."

Son dönemde artan sermaye akımlarının finansal koşullar üzerindeki genişletici etkisinin desteğiyle 2013 yılının ilk yarısında yurt içi nihai talebin güçleneceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı, enflasyon hedeflerini açıkladı:

Orta vadeli tahminlerimizi değerlendirirken para politikasının veriye bağlı olarak şekillendiği bir çerçevenin benimsendiğini hatırlatmak istiyorum. Bu doğrultuda, kredi büyümesinin ve döviz kurlarının istikrarlı seyrettiği, toplam talep artışının ise enflasyon üzerinde baskı oluşturmayacak düzeylerde tutulduğu bir çerçeveyi temel aldık. Diğer bir ifadeyle, yakın dönemde sermaye akımlarında gözlenen hızlanmanın oluşturduğu risklerin dengelendiği bir çerçeve çizmiş bulunuyoruz.

ORTA NOKTA YÜZDE 5.3

Tahminlerimizi oluştururken kredilerin yüzde 15 civarında büyüyeceğini ve reel efektif döviz kurunda önemli bir değişim gözlenmeyeceğini varsaydık. Bu çerçevede, enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.

MAYIS VE HAZİRAN'DA GEÇİCİ ARTIŞ

Özetle, enflasyon görünümünü etkileyen unsurlarda son üç ay içinde belirgin bir değişim olmaması nedeniyle 2013 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5,3 olarak koruduk.
Enflasyonun Ocak ayındaki tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterdikten sonra tekrar düşüş eğilimine girmesini bekliyoruz. Mayıs ve Haziran aylarında enerji fiyatlarındaki baz etkisinden dolayı geçici bir artış görebiliriz, ama sonrasında aşağı yönlü eğilimine devam edeceğini ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,3 düzeyine düşeceğini tahmin ediyoruz.

Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise kısa vadede olumlu seyrini korumasını ve 2013 sonu itibarıyla yüzde 5’in altında kalmasını bekliyoruz.  Yıl sonu enflasyon tahminimizde değişiklik olmasa da, özellikle işlenmemisş gıda fiyatlarında gözlenen gelişmeler nedeniyle enflasyon patikasını kısa vade için bir önceki Rapor’a kıyasla aşağı yönlü güncelledik.

KREDİ BÜYÜMESİ YÜZDE 15

Son dönemde sermaye girişlerindeki hızlanma ve kredilerde gözlenen ivmelenme nedeniyle 2013 yılı ilk çeyreği için çıktı açığı tahminlerini bir önceki Rapor’a kıyasla yukarı yönlü güncellediklerini hatırlatan Başçı, sözlerine şöyle devam etti:

"2013 sonunda enflasyonun hedefe yakın gerçekleşmesi için temkinli duruşun korunması gerekiyor. Makro finansal risklerin dengelenmesi açısından ise krediler ve döviz kurunda aşırı dalgalanmaya kayıtsız kalınmaması önem taşıyor. Özellikle kredilerin sağlıklı ve makul oranlarda büyümesinin hem finansal istikrarı, hem de fiyat istikrarını destekleyeceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu temkinli duruşu yansıtmak açısından, son dönemde kredilerde öngörülenden yüksek gerçekleşen artışa rağmen, tahminlerimizi üretirken kredilerin yüzde 15 civarında büyüyeceğini varsaydık."

ÖDÜLÜ ABARTMAMAK LAZIM

'Yılın Merkez Bankası Başkanı' seçilmesini değerlendiren Başçı, ''Ödül konusunu çok fazla abartmamak lazım. Biz enflasyonu yüzde 5'e getirebilirsek, bunun sonucunda da kendiliğinden büyümenin yüzde 5'e doğru hızlandığını görürsek, cari dengenin de yüzde 5 seviyelerine doğru indiğini görürsek o zaman ben memnuniyetle vatandaşlarımızdan tebrikleri kabul edebilirim'' dedi.