BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Merkelin İran korkusu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran'daki gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Abone ol

Başkent Berlin'de İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'yu ağırlayan Merkel, görüşmeden önce düzenlediği basın toplantısında, “İran'daki gelişmeler bizi endişelendiriyor” dedi.

İran'la müzakereleri sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Merkel, bunun için İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra ABD ve Rusya'nın da çabalarına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

AB anayasasıyla ilgili sürecin devam ettirilmesi için de çaba harcayacaklarını ifade eden Merkel, AB içindeki çalışmaların düzenlenebilmesi için böyle bir anayasaya gereksinim duyulduğunu söyledi.

Merkel, Bask bölgesindeki ETA örgütünün ateşkes ilan etmesiyle ilgili bir soruya karşılık da bölgedeki barış sürecini desteklediklerini ve her türlü şiddeti kınadıklarını belirtti.

Potsdam kentinde Etiyopya asıllı bir Alman vatandaşının dövülerek ağır yaralanmasıyla ilgili bir soruya karşılık da Merkel, bu olayı şiddetle kınadığını, olayın bir an önce aydınlatılmasını istediğini, yabancı düşmanlığını tüm diğer şiddet olayları gibi kınadığını ifade etti.

Zapatero da İran'la yaşanan krizin çözüme kavuşturulması için devletler topluluğunun sıkı şekilde işbirliği yapması gerektiğini belirterek, Almanya'nın bu yöndeki diplomatik çabalarını desteklediklerini söyledi.

AB'ye bir anayasanın gerekli olduğu görüşünü paylaşan Zapatero, ekonomi politikasında ve dış politikada başarılı olabilmek için böyle bir anayasaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.