Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'ye üye 27 ülke sayısının artacağını söyledi. Merkel, İran'ı da unutmadı.
Abone olAlmanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde görev yapan yabancı misyon şefleri için verdiği yeni yıl resepsiyonunda, AB'nin genişlemeye devam edeceğini söyledi.
Başbakan Merkel'in bugün başbakanlıkta verdiği yeni yıl resepsiyonuna, aralarında Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet'in de bulunduğu yaklaşık 150 ülkenin büyükelçisi ya da maslahatgüzarı katıldı.
Büyükelçi Acet, Merkel'in yeni yılını kutlarken, Merkel de büyükelçiden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarını iletmesini istedi.
Merkel'in yeni yıl resepsiyonlarında her yıl olduğu gibi bu kez de Başbakana elini uzatmayan tek kişi İran Büyükelçisi oldu.
Başbakan Merkel, selamlamadan sonra yaptığı konuşmada, Avrupa'da daha sıkı işbirliği yapacaklarını ve ortak kararlar alacaklarını, bunun için Lizbon Anlaşması'nın kabul edilmesinin önemli olduğunu belirterek, "AB genişlemeye devam edecek. 27 ülkede kalmayacak" dedi.
Almanya'da geçen yıl Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yılını kutladıklarını da hatırlatan Merkel, Kıbrıs'ta bölünmüşlüğün ortadan kaldırılması için siyasi sürecin daha ileriye götürülmesini dilediklerini söyledi.
Dünyanın dört bir yanından Almanya'ya gelerek kalmak isteyen insanlara da iyi bir yurt vermek istediklerini ifade eden Merkel, göçün tek yönlü bir süreç olmadığını, göç ve uyumun iyi bir şekilde gerçekleşebilmesi için hem yabancıların, hem de Alman halkının çaba harcaması gerektiğini kaydetti.
Merkel, teröre karşı mücadelenin süreceğini, bu yıl Afganistan'da da hükümet sorumluluğunu adım adım Afgan halkına devretmek için de çalışmalar başlatacaklarını söyledi.
İRAN YÖNETİMİNE ÇAĞRI
İran ile nükleer program konusunda anlaşmaya varmak için de diplomatik çabaların sürdürüldüğünü ifade eden Merkel, zamanın daraldığını, İran'a karşı yapılacak olası yaptırımlardan en fazla İran halkının olumsuz yönde etkileneceğini kaydetti.
BM'nin ve İnsan Hakları Beyannamesi'nin kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Merkel, İran yönetimine basın özgürlüğünü de kısıtlamaması çağrısında bulundu.
Konuşmasının başında Haiti'deki depremden duyduğu üzüntüyü dile getiren ve yardımların süreceğini belirten Merkel, dünyada yaşanan ekonomik krizin Almanya'yı tarihindeki en derin krize sürüklediğini, benzer krizlerin yaşanmaması için uluslararası mali mekanizmaların oluşturulması gerektiğini söyledi.
Merkel ayrıca, yenilenebilir enerjilere, eğitime ve araştırmaya büyük önem verdiklerini ifade ederek, Kopenhag'daki İklim Zirvesi'nde tatmin edici bir sonuç alamadıklarını, ancak bu konuda uluslar arası alanda çabalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Yabancı misyon şefleri adına konuşan Vatikan Temsilcisi Başpiskopos Jean-Claude Perisset de, Merkel'in ve Alman hükümetinin dünyada çok çeşitli konularda çabaları olduğuna dikkati çekerek, Alman hükümetine başarılar diledi.