Merkel'in partisi Türkiye'Nin AB üyeliğine karşı çıktığı gibi 'imtiyazlık ortaklık' tanımını da kaldırdı.
Abone olAlmanya’da eylül ayında yapılacak federal seçimler öncesinde Merkel’in partisi seçim programında Türkiye’ye de yer ayırdı. Metinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıldığı ve ‘imtiyazlı ortaklık’ teriminin kullanılmadığı belirtildi
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Bavyera
OCAK AYINDA TAM DESTEK! Ocak ayındaki CELAC-AB Zirvesi'nde, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin devam etmesini önemsediğini vurgulayan Merkel, İrlanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında fasıl açılması için destek vereceğini ve bu konuda Fransız yetkililerle de görüşeceğini kaydetmişti. ŞUBAT AYINDA TEREDDÜT Merkel, Şubat ayında Türkiye'ye gelerek Erdoğan ile görüşmüş “Tam üyelik konusunda tereddütlerim var” demişti. |
eyletindeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), eylül ayında gerçekleşecek federal seçimler öncesinde programını hazırladı. 125 sayfalık seçim programında, Türkiye’ye de yer ayrıldı. Metinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıldığı belirtildi.
Partilerin Türkiye-AB ilişkilerinde daha önce benimsediği “imtiyazlı ortaklık” teriminin kullanılmadığı metinde, “Avrupa Birliği ile Türkiye arasında güçlü işbirliğinin yanı sıra, dışişleri ve güvenlik sorularında yakın stratejik ortaklık olmasını istiyoruz” denildi.
KRİTERLER UYGULANMIYOR
“Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkmalarının gerekçesi ise şöyle ifade edildi; “Bu ülke AB’ye katılmak için gerekli olan kriterleri yerine getirmiyor. Türkiye, genişliği ve ekonomisinin yapısı nedeniyle Avrupa Birliği’ne yük olacaktır.” CDU ve CSU, uzun bir süredir Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmış ancak müzakere sürecinde engel çıkarmamıştı. Ancak Almanya hükümeti, Gezi Parkı eylemlerine yapılan müdahalenin ardından tutumunu sertleştirmişti. Şansölye Merkel, Ankara’nın protestolara müdahalesi karşısında “dehşete düştüğünü” ve “şoke olduğunu” söylemişti.
SEÇİM 22 EYLÜL'DE
22 Eylül’de gerçekleşecek seçimlerden önce Almanya’daki siyasi partiler, ülkede yaşayan 3 milyon Türkün oyunu kazanmaya çalışıyor. Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların aksine Hıristiyan Demokratlar, ülkede yaşayan Türklerin Ankara’nın Birlik’e girmesinden çok iş bulmak ve muhafazakâr değerleri korumak ile ilgilendiğini savunuyor.