BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,17
ALTIN 2.979,07
HABER /  GÜNCEL

Merkel: Yunanistan'a yardıma devam edeceğiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro krizinin ortaya çıkmasından bu yana yaptığı ilk Atina ziyaretinde, Yunanistan'a yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.

Abone ol
Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro krizinin ortaya çıkmasından bu yana yaptığı ilk Atina ziyaretinde, Yunanistan'a yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.

Merkel, Yunanistan'ın büyük miktardaki borcuna rağmen büyük ilerleme kaydettiğini ancak bu yolda çetin bir mücadele verdiğini söyledi.

Almanya'yı Yunanistan'a ağır kemer sıkma önlemlerini dayatmakla suçlayan binlerce Yunanlı, Atina'da Merkel'i protesto etti.

Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

Muhabirlerimiz, Almanya'nın bu sembolik ziyaret ile Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasını desteklediklerini göstermeyi amaçladığını söylüyor.

Ziyaret, Yunanistan'ın kurtarma fonu karşılığında yapacağı 13 milyar euro değerinde kesintilerin öncesinde geldi.

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, Almanya'nın Yunanistan'ın aldığı kurtarma fonuna en fazla mali katkı yapan ülke olduğunu, ancak Merkel'in yine de kamu harcamalarındaki kesintiler yüzünden kamuoyunda en çok suçlanan kişi olduğunu belirtiyor.

'İşbirliği ruhu'

Angela Merkel beş saatlik ziyareti kapsamında Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile görüştü.

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Angela Merkel Yunanistan'ın dev borçlarıyla başetmekte mesafe kaydettiğini ve yolun büyük bir kısmını geride bıraktığını söyledi.

"Çok fazla şey başarıldı ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor. Almanya ve Yunanistan bunun için yakın işbirliğine devam edecek".

Merkel Yunanistan'da "çok sayıda kişinin ekonomik kriz ve kemer sıkma önlemleri nedeniyle zor durumda olduğunu ancak gelecek nesillerin refah içinde yaşayabilmesi için bunun gerekli olduğunu" söyledi.

Samaras, toplantıya "dürüstlük, karşılıklı anlayış, dayanışma, işbirliği ruhu ve Yunanistan ve Avrupa'daki sorunların üstesinden gelinebileceği duygularının hakim olduğunu" belirtti.

Samaras Yunanistan'ın krizi aşmak için yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Merkel karşıtı protestolar

 

Merkel'in ziyareti nedeniyle Atina'da 7 bin polis görevlendirilmişti. Bu son on yıldır yapılan en büyük güvenlik operasyonu.

Atina'nın merkezinde ve Merkel'in konvoyuna 100 metre uzaklıkta tüm protesto gösterileri yasaklandı.

Ancak yasaklanan bölgelerin dışında düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Bazı göstericlerin "4. Reich istemiyoruz" pankartı taşıdıkları dikkat çekti.

Gösteriler çoğunlukla barışçıl geçerken, bazı gruplar ve polis arasında çatışma yaşandı.

Polis, Parlamento binasına girmek isteyen göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı.

Onlarca kişi gözaltına alındı.

AFP haber ajansına açıklama yapan 37 yaşındaki öğretmen Christina Vassilopoulou doktora derecesi olduğunu ancak ayda sadece 900 euro kazandığını söylüyor.

Başka bir gösterici, avukat Constantine Spiliagopoulos ise, "Merkel'in Yunanistan'ın düşük gelirinin ana nedenlerinden biri olduğunu ve Yunanistan işçi sınıfının saldırı altında olduğunu" söyledi.

Bazı Atinalılar ise Merkel'in ziyaretinden umutluydu.

Daha önce sol görüşlü Syriza Partisi'nin sözcüsü Yiannis Bournos BBC'nin Newsday programına "birçok kişinin, Merkel'in ziyaretinin çökmekte olan bir koalisyona desteği artırmak için yapılan bir gösteri olduğunu bildiğini ve bu nedenle sinirli ve tepkili olduklarını" söyledi.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, Yunanistan'da birçok kişinin geçmişte hatalar yapıldığının farkında olduğunu ve birşeylerin değişmesi gerektiğini bildiğini belirtiyor.

Ancak, Morris, Yunanistan'ın aldığı borcun çoğunun, Almanya, Fransa ve diğer bankalar tarafından bilerek ve isteyerek verilen krediler olduğunu ve borç krizinin bedelini kimin ödemesi gerektiği sorusunun kolay bir soru olmadığını söylüyor.

Morris, Almanya'nın birçok Güney Avrupa ülkesinin gözünde imajının sarsılmış olduğunu ve Merkel'in seçimler öncesinde bunu değiştirmek istediğini belirtiyor.