Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Liderler Zirvesi'nden çıkan sonuçlarla ilgili basına açıklama yaptı. Merkel yeni Avrupa'nın ipuçlarını verdi.
Abone olDün başlayan kritik Avrupa Liderler Zirvesi'nden Almanya'nın bastırdığı mali birliği hedefleyen bir anlaşma çıktı. Zirve sonrasında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvede istikrarlı bir Avrupa için çok büyük bir adım attıklarını söyledi. Merkel, gelecek bir kaç yıl içinde üye ülkeler arasında mali birliğin sağlanacağını da belirtti.
Zirve sonrasında basın mensuplarının karşısına geçen Merkel, zirvenin oldukça sıcak ve yapıcı bir havada geçtiğini ve istikrarlı bir euro için önemli kararların alındığını ifade etti.
İngiltere'ye kapıyı gösterdiler
Liderlerin bundan sonraki dönemde her ay düzenli olarak toplanacağını ifade eden Merkel, önümüzdeki bir kaç yıl içinde mali birliğin de sağlanacağını vurguladı.
Merkel, "Herkesin bizi izlediğinin farkındayız... Önümüzdeki bir kaç yıl içinde mali birlik sağlanacak... İstikrarlı bir euro için önemli kararla alındı" dedi.
Merkel, İngiltere'nin varılan anlaşmanın dışında kalmasıyla ilgili olarak da, bu ülkenin öne sürdüğü koşullara katılmadıklarını söyledi. Merkel, İngiltere'nin kendilerine katılmama kararına saygı duyguklarını da belirtti.
İNGİLTERE HARİÇ HEPSİ KATILDI
Zirveden, euro bölgesi üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi 9 ülkenin yeni hükümetlerarası anlaşmayı oluşturmaya hazır olduğu haberleri geliyor.
AB liderler zirvesinin taslak metnine göre, euro bölgesinin borç krizinin aşılmasını amaçlayan sıkı mali birlik sağlanması için euro bölgesi üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi 9 ülke yeni hükümetlerarası anlaşmanın oluşturulması hususunda uzlaştı.
Böylece, euro bölgesi üyesi olmayan 10 AB üyesi ülkeden sadece İngiltere yeni anlaşma yapılması sürecinin dışında kaldı.
Taslak metinde, "Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve İsveç'in hükümet ya da devlet başkanlarının parlamentolarına danıştıktan sonra bu süreçte yer alma olasılığının sinyalini verdiği" belirtildi.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, euro bölgesinde parasal birliğin ardından mali birliğin yolunu açacak ve bütçe açıklarını indirmeyen ülkelere otomatik yaptırımlar getirecek yeni hükümetlerarası anlaşmaya ihtiyaç duyulmasında, İngiltere'nin AB'nin mevcut anayasası Lizbon Anlaşması'nda değişikliğe yanaşmamasının etkili olduğunu dile getirdi.
Yeni anlaşmanın müzakerelerinin 3 ay alacağı ve bazı ülkelerde referanduma götürülebileceği belirtiliyor.