İddialara göre Merkel'in ziyareti geçen yıl Türkiye ile Almanya arasında imzalanan Denizaltı anlaşmasını uzun döneme yaymak için...
Abone olTürkiye ile Yunanistan arasında yaşanan silahlanma yarışına son verebilmesi, Kıbrıs sorununun çözümü ve dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliği için çok önemli. Ancak bu durum iki ülkenin en büyük silah tedarikçisi Almanya için büyük önem taşıyor.
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin üyelik sürecinde ilerleme kaydedilebilmesi için Kıbrıs sorununun çözüme ulaştırılmasını şart koşmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, İstanbul ziyaretinde Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ne limanları ve havaalanlarını açması gerektiğini belirtmesi, bu sorunun aşılabilmesi adına uzlaşmaya varması gereken Türkiye ve Yunanistan’ın Almanya ile olan silah ticaretini de gündeme getirdi.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine en büyük katkı sağlayacak hamlelerden biri iki ülke arasında Ege'de yaşanan it dalaşının sonlandırılması. Öte yandan bu it dalaşı her iki ülkenin de silahlanma harcamalarının sürekli olarak artmasına neden oluyor.
NATO rakamlarına göre, 2008’de Yunanistan 6.9, Türkiye ise 11.5 milyar euro askeri harcama yaptı. Bu rakamlar Yunanistan’ın GSYİH’nın yüzde 2.8'ine, Türkiye’nin ise yüzde 1.8’ine denk geliyor.
ALMANYA’NIN EN İYİ MÜŞTERİSİ
Almanya Türkiye'nin silah tedariki açısından çok önemli bir kaynak.
İsveç merkezli uluslararası barış ve güvenlik araştırma merkezi Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre (SIPRI), 2008-2009 yıllarında askeri silah ithalatına 1 milyar 253 milyon dolar harcayan Türkiye, dünya silah ihracatında üçüncü sırada bulunan Almanya'nın en büyük müşterisi konumunda.
Öte yandan Almanya’dan en çok silah ithal eden ikinci ülkenin Yunanistan olması dikkat çekiyor. Dolayısıyla Ege'de it dalaşının devam etmesi Almanya'ya akan milyar dolarların da devam etmesi anlamına geliyor.
Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da bu konuya değinmiş ve Türkiye kadar büyük bir bütçesi olmayan Yunanistan’ın aşırıya kaçan askeri harcamalarını kesmesi halinde krizden çıkabileceğini belirtmişti.
MERKEL SİLAH ANLAŞMASI İÇİN Mİ GELDİ?
Türkiye ile Almanya arasında yakın dönemde yapılan en büyük silah anlaşması, 2009 Temmuz ayında imzalanan ve değeri 2,5 milyon euro olan ‘Yeni Tip Denizaltı Projesi.’ Türkiye anlaşma kapsamında, 6 adet 214 sınıfı denizaltının Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda inşasını içeren sözleşmeye imza attı.
2015 yılından sonlanması planlanan bu anlaşmanın imzalanmasından birkaç ay sonra Merkel'in Türkiye'ye gelmesi, Almanya'nın Türkiye ile olan silah anlaşmalarını uzun döneme yaymak istediği görüşünü destekledi.
Dolayısıyla, Türk kamuoyunda silah ticaretindeki gücünü kaybetmek istemeyen Merkel’in, Yunanistan ile uzlaşmaya varılmasını önermesine rağmen, Almanya’da Türk okulları açılması gibi imtiyazlarla yeni projeleri devam ettirmek istediği görüşünde.
Ancak yeni tip 214 sınıfı denizaltılar bir tartışma konusu oluşturuyor. Çünkü her ne kadar 212 sınıfının bir üst modeli olarak tasarlansa da, Alman Donanması’nın kullanmadığı ve teknolojik açıdan birçok kusuru bulunduğu eleştirisi alan bu denizaltılardan Türkiye’de 6 tane inşa edilmesi öngörülüyor. Türkiye'nin bu projenin finansmanını karşılayabilmesi için kredi kuruluşlarıyla anlaşmaya varması gerekiyor.
Türkiye ile Almanya arasında anlaşma imzalanan denizaltıları görmek için buraya tıklayınız.