BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,70
ALTIN 2.960,38
HABER /  GÜNCEL

Meralarımız azalıyor

WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Orman Programı Müdürü Sedat Kalem, 'meralar azalıyor' dedi.

Abone ol

WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Orman Programı Müdürü Sedat Kalem, Türkiye'deki çayır ve meraların herhangi bir yasal statüyle koruma altında olmadığını, bu nedenle mera ve çayırların giderek azaldığını söyledi.

WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nca Neva Palas Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Kalem, çayır ve meraların, biyolojik yaşam çemberinin temel ögeleri olduğunu ifade ederek, ''Bu alanlar toprak ve suyun muhafazası, hayvanların beslenmesi ve sera gazlarının etkisinin azaltılması açısından önemli gen merkezleridir'' dedi.

Kalem, Türkiye'de çayır ve meraların herhangi bir yasal statüyle koruma altında olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Son yıllarda hükümetler tarafından yapılan değişiklikler sonucunda bu alanlar sanayi ve turizm gibi amaç dışı kullanımlara açılmış ve kırsal alan sekteye uğratılmıştır. Meralar, 1940'lı yıllarda 44 milyon hektarken, 1967'de 28 milyon hektara, günümüzde ise 13 milyon hektara düşmüştür. Bu nedenle hayvancılığın en önemli girdisi olan bu alanların kırsal kesime sağladığı ekonomik fayda her geçen gün azalıyor.''

-TÜRKİYE'DE YEM İHTİYACI-
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 37 milyon 436 bin küçükbaş, 11 milyon 208 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu söyleyen Kalem, bu hayvan varlığının yem ihtiyacının, yıllık 21 milyon 458 bin 208 tonu bulduğunu bildirdi. Kalem, mevcut mera ve çayırlardan ise sadece 10 milyon 774 bin 172 ton yem üretildiğini, her yıl 10 milyon 684 bin 36 ton yem açığı ortaya çıktığına dikkati çekti. Kalem, Türkiye'de çayır ve meraların kullanımı ve korunmasına ilişkin eğitim programlarının ivedilikle oluşturulması ve çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Kendir de meralarda aşırı şekilde otlatma yapıldığını, bu durumun meralardaki bitki örtüsünün zayıflamasına ve yok olmasına yol açtığını kaydetti. Meralarda yıl boyunca hayvan otlatılmasının doğru olmadığını belirten Kendir, otlatmanın sadece Nisan ve Ekim ayları arasında
yapılması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya, Hollanda Kraliyet Büyükelçisi Tarım Müşaviri Carla Konsten'in yanı sıra Hollanda Doğa Koruma Derneği'nden Peter Veen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Cafer Olcayto Sabancı ile bazı kamu kuruluşu temsilcileri katıldı.