BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,23
ALTIN 2.964,24
HABER /  GÜNCEL

Meraklılarına duyurulur bu yıl açılacak

Hatay’da yaklaşık 3 yıl önce yapımına başlanan ve dünyanın en büyük mozaik müzesi olmaya aday olan Hatay Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerine k...

Abone ol

Hatay’da yaklaşık 3 yıl önce yapımına başlanan ve dünyanın en büyük mozaik müzesi olmaya aday olan Hatay Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerine kapılarını bu yıl içerisinde açacak.
Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip müzesi özelliğine sahip olacak Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’nde, bugüne kadar yer darlığı sebebiyle depoda bekletilen ve toprak altında bulunan mozaikler de sergilenebilecek. Müze, 5 bin metrekare mozaik sergilenme alanına sahip olacak.
Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasından sonra mevcut olan müzede sergilenen mozaiklerin yanı sıra depolarda muhafaza edilen eserler sergilenebilecek.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz yaptığı açıklamada, müzenin dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı olacağını belirterek bu müzenin sadece Hatay’ın değil ülkenin turizm ve kültürel değerini artıracağını söyledi.
Eski müzede yer darlığı nedeniyle uygun sergileme teknikleri kullanılmadan eserlerin sergilendiğini söyleyen Lekesiz, "Eski müzemizde yerimiz olmadığı için dar bir alanda günümüzün sergileme tekniklerine uygun olmayan şartlarda mozaiklerimiz sergileniyordu. Ayrıca mozaiklerimizin bir kısmı uygun olmayan şartlarda depolarda muhafaza ediliyordu. Sergileyecek alan olmadığı için bir kısmı toprak altında bulunmuştu, kaldırılmış, tespit edilmişti. Ama muhafaza edilecek yer olmadığı için tekrar kapatılıp uygun şartlar oluştuğunda buradan çıkarırız diye toprak tekrar kapatılmış idi. Bir kısmada kuvvetle muhtemel şu şu bölgelerde var diye tahmin ediliyordu. Ama konulacak sergilenecek yer olmadığı için o mozaikler oradan çıkarılmıyordu. Bu müzemizde bilinen hali ile bugün itibariyle dünyanın en büyük mozaik sergileme kapasitesi alanı oluşacak. 5 bin metrekare mozaik sergileme alanı oluşacak. Şu saat itibariyle 971 metrekare mozaik sergileniyor. Eski müzemizde olanlar sergilenecek. Eski müzemizde depolarda olanlar restore edilip sergilenecek. Toprak altında yeri belirlenip sergilenemeyenler çıkarılıp sergilenecek. Ve nihayet kuvvetle muhtemel şurada burada vardır diye tahmin edilen yerlerde kazılar yapılıp oradakiler de çıkarılıp sergilenecek. Neticede 5 bin metrekare alana kadar mozaik sergileme alanı mevcut olup bu kapasite ile dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip bir müzeye sahibiz. Bu haliyle bu müze sadece ilimizin değil gerçekten Türkiye’nin turizm değerlerinin, kültürel değerini arttıracak çok önemli bir müze" dedi.
(İHA)