BIST 9.368
DOLAR 34,58
EURO 36,26
ALTIN 2.990,36
HABER /  EKONOMİ

Mendo kimin sahibi Osman Alyüz kimdir aile lakabını marka yaptı

Konkordato mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması anlamına gelmektedir. Mendo şirketinin sahibi Osman Alyüz de konkordato ilan etti. Peki Osman Alyüz kimdir ve aslen nereli?

Abone ol

Ticaret hayatında konkordato yani iflas anlaşması isteyen şirketler arasına ünlü iç giyim firması Mendo İç Giyim de katıldı. Dava başvurusu İstanbul Anadolu 2. Asliye Tic. Mahkemesine yapıldı. Mahkeme, yapılan başvuru sonrası, şirketleri hacizlere karşı korumaya alacak tedbir kararı verdi. Mahkeme, her iki şirket için de geçici mühlet verdi iki kişilik de konkordato komiseri heyeti atadı. 

Osman Alyüz kimdir? : Mendo'nun sahibi aynı zamanda Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı da olan Osman Alyüz.Aile lakabını olan Mendo'yu marka haline getiren Osman Alyüz, 1962 Malatya doğumlu. Babası Vahap Alyüz, Malatya’nın meşhur Bakırcılar Çarşısı’nda bir zanaatkârmış. Güvenilirliği bilindiği için de lakabı Mendoğlu'ymuş. Osman Alyüz 1982’de Çemberlitaş Piyerloti Caddesi’nde dükkan kiralayarak iş hayatına atıldı. 1997'de Sedex belgesini de alan Alyüz, önce Almanya’ya, sonra da İngiltere, Fransa ve İspanya’ya ihracata başlar.



Osman Alyüz ticareti kariyerini şöyle anlatmıştı
:
- “Biz iç piyasada kalitesiyle tanınan Mendo markasının yanı sıra Leonita markasını da oluşturarak Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri ile Afrika’ya ihracat yapmaya başladık. 2014 yılında Düzce’de 7 bin metrekarelik kapalı alana üretim tesisleri kurduk. Bu tesislerde günlük ortalama 10 bin parça iç çamaşırı üretiyoruz.

Zirveden krize : Dolar kuru sebebiyle krize giren Osman Alyüz, Osman Alyüz, çoğunluk hissedarı olduğu Mendo İç Giyim Tekstil Pazarlama Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Mendoğlu Çamaşırları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi için konkordato başvurusunda bulundu.

Konkordato ilan etmek nedir? : Konkordato, mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması anlamına gelmektedir. İflas eden şirketin üzerinde bulunan batık borçların temizlenmesi için gerçekleştirilen Konkordato, birçok yöntemle uygulanabilmektedir.

Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir. Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.
1-Adi Konkordato
2- İflastan Sonra Konkordato
3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato
4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,