MENBİÇ'i Türkiye ve ABD'nin birlikte yönetmeyi planladığı duyurulurken kenti koruyan Menbiç Askeri Meclisi'nin kenti terketmeyeceği ortaya çıktı. Rus sitesi Sputnik'e konuşan kaynaklar ABD'nin söz verdiğini söylüyorlar.
Abone olTürkiye ve ABD'nin birlikte yönetmeyi planladığı Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kentinde YPG'nin danışmanlarını çekmesi için hazırlıklar yapılırken, kenti koruyan Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı Menbiç Askeri Meclisi'nin kentten çıkmayacağı ve kenti korumaya devam edeceği belirtiliyor.
Menbiç'teki gelişmelerle ilgili dün akşam saatlerinde ABD askerleri ile Menbiç Askeri Meclisi arasında bölgedeki ABD üssünde önemli bir görüşme gerçekleştirildi.
ABD SÖZ VERMİŞ
Toplantıda ABD'nin Menbiç Askeri Meclisi'ne kentte kalmaları ve kenti korumaları yönünde söz verdiği belirtiliyor. Ayrıca ABD'nin askeri meclise, kentin sivil meclis tarafından yönetileceğini, mevcut yönetimin kenti idare edeceğini ancak yönetime Türkiye'nin önerdiği bazı isimlerin de ekleneceğini söylediği öğrenildi.
ASKERİ MECLİS MENBİÇ'TE KALACAK
Sputnik'e konuşan Menbiç Askeri Meclisi Komutanı Xelil Bozi, Menbiç Askeri Meclisi'nin kentten çıkmayacağını belirterek, kentin korumasının kendilerinde olacağını söyledi. YPG'ye bağlı askeri danışmanların Menbiç'ten çekileceğini aktaran Bozi, DSG güçlerinin ise Menbiç'te bulunmadığını savundu.
Kentte yaşanan gelişmelerle ilgili Menbiç Askeri Meclisi'nin yakın zamanda bir açıklama yapacağını duyuran Bozi, gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacaklarını da dile getirdi.
Menbiç, 2016'da DSG tarafından IŞİD'in elinden alınmıştı. Güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise El Bab'a 45 kilometre uzaklıkta bulunan kent stratejik öneme sahip.
NATO'DAN MENBİÇ AÇIKLAMASI: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye ile ABD arasındaki Menbic konusundaki anlaşmadan memnuniyet duyduklarını açıkladı.
Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen basın toplantısında konuşan Stoltenberg, iki NATO müttefiki olan Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki zor duruma çözüm bulma çabalarının NATO için de önemli olduğunu söyledi. Stoltenberg, yol haritasının detayları hakkında görüş bildirmesinin mümkün olmadığını ve bunun iki NATO müttefiki tarafından belirleneceğini kaydetti.
Washington ve Ankara ziyaretlerinde muhataplarıyla Menbic konusunu görüştüğünü kaydeden Stoltenberg, "Türkiye ve ABD'nin Menbic’de yol haritasında anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum" açıklamasında bulundu. Stoltenberg, terörle mücadeleyi sürdürürken, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.