Memurun Torbası seçim sonrasına kaldı
Yaklaşık 20 milyon memurun dört gözle beklediği Torba yasa yerel seçim engeline takıldı.
Abone ola derece verilemesinden, 'linin kadrosuna kadar birçok düzenleme 30 Mart Yerel seçimler sonrasına kaldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mart başında bir TV'ye yaptığı açıklama ve gazetecilerin sorularına karşılık olarak;
“4/C'liler, Taşeron çalışanları ve emeklilik ile ilgili çalışmaların durumu hakkında sorulan bir soruya “ Sadece kamuda 660 Bin taşeron çalışanı var. Özel sektörle birlikte bu rakam 1,5 Milyon kişiyi buluyorlar. Gerek taşeronlar ve gerekse diğer konularla ilgili olarak Aralık ayında nihai bir noktaya gelmiştik Bakanlıklar arasında. Fakat yaşanan bu son süreçten dolayı gündeme çok farklı kanunlar TBMM gündemine geldi. Şu anda da tüm milletvekillerimiz TBMM'de çalışıyorlar. Yanılmıyorsam iki kanun var. Cumartesi, Pazar bu kanunları çıkarıp meclis tatile girecek.
Bu süreç içerisinde taşeron işçiler, kamu çalışanları ve emeklilik ile ilgili yasaların yetişme olanağının olamayacağı, sağlıklı bir ortamın şu anda parlamentoda olamayacağı düşüncesiyle bu işin Nisan ayına bırakılmasına son Bakanlar Kurulunda yaptığımız değerlendirmeyle kararlaştırdık.
Nisan ayında ilk ele alınacak konu bu olacak. Çalışma hazır, Başbakanlığa gönderdik. Tabi komisyonlarda tartışacağız, ilaveler olabilir. Genel kurulda tartışacağız, yeni bir şeyler gündeme gelebilir. Bunlarla beraber bu konuları da Nisan ayında çözmüş olacağız” şeklinde cevap vermiş.
TORBA YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI
Bu durumda sosyal güvenlik ve sosyal politikalarlar ilgili halkın beklediği düzenlemeler yerel seçim sonrasına kalmış oldu. Ancaki temmuz 2014′de Cumhurbaşkanlığı seçimi var ve AKP yerel seçimde kendine göre yeteri oy alırsa Torba bir başka bahara kalır. Yerel seçimden yeterli oyu alamazsa da bu kere Cumhurbaşkanlığı seçimine asılmak üzere aşağıdaki kesimlerin taleplerinin hepsine EVET der ve TBMM'den geçirir..
KİMLER TORBAYA GİREBİLİR
1- Emeklilikte yaşı bekleyen 10 milyona yakın kesim.
Emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresini tamamlamış ama emeklilik yaşını bekleyenler. Yasa bugün çıksa bu 10 milyondan yaklaşık 300 bini hemen emekli olur.
2- Staj mağduru olan 5 milyonluk kesim.
Zamanında meslek lisesinde okurken staj yapan ve staj sigortası yapılan ama bu staj sigortası emekliliğe sayılmayan öğrenciler ve çıraklar. Ki buna benzer bir yasayı Özal 1987 yılında çıkarmıştı.
3- 3,5 milyon anneye kreş parası ve doğum borçlanma hakkı
Açıklanan ama bir türlü TBMM'den geçmeyen çalışan annelerden doğum yapanlara aylık 300 liralık kreş yardımı ve kreş açanlara verilecek teşvikler. Ayrıca doğum borçlanması hakkının 2′den, üçe çıkarılması ve sigortalı olmadan evvelki doğumların borçlanılması.
4- 2,5 milyon Bağ-Kur'lunun beklediği aflar
Bağ-Kur'lulara;
a- 24 aydan çok borcu varsa borç sildirme
b- Borçların gecikme zammının bir kısmının silinerek 36 takside bölünmesi
c- 20.04.1982 ile 1.10.2008 arası Bağ-Kur'lu yapılmasan vergi kaydı sürelerinin Bağ-Kur'lu sayılarak borçlandırılması
5- İki milyon SSK'lıya geriye doğru 1800 günlük borçlanma hakkı
Halen sigortalılık süresi ile yaşı tamamladığı halde prim ödeme günü eksik olanlara geriye doğru boş geçen sürelerden en fazla 1800 gününü tamamlama hakkı bekleyen 2 milyon sigortalı var.
6- 600 bin kamu taşaronunun kadroya alınması
7- 23 bin 4/C'linin kadroya alınması
8- 3 milyon GSS borçlusuna af ve taksitlendirme
9- 800 bin SSK işveren prim borçlusuna af ve taksitlendirme