Hükümet ve sendikalar arasında 3. tur görüşmeleri akşam saatlerinde sona erdi. Açıklama Başesgioğlu'ndan geldi.
Abone olBugünkü üçüncü tur görüşmelerinde memur konfederasyonlarının taleplerinin getireceği maliyetler masaya konuldu. Bütçeden ayrılan kaynakla maliyetler arasında 4 kata varan fark ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı hesaplamalara göre Türkiye Kamu-Sen’in 2009 maaş artış taleplerinin bütçeye maliyeti 14,3 milyar YTL, Memur-Sen’inki ise 23,1 milyar YTL oldu. Hükümetin memur maaşları için ayırdığı kaynak ise 5 milyar 750 milyon YTL sınırında kaldı.
Kamu-Sen, bu kaynağın 8 ya da 9 milyar YTL’ye çıkarılması durumunda anlaşabilecekleri mesajını verirken, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise kaynağın ne kadar artırılabileceğini ilgili bakanlarla görüştükten sonra netleştirecek. Bu durumda hükümet asıl teklifini toplu görüşmelerin 4. turunda sunacak.
Kamu-Sen’in 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 1.012 YTL, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ise 255 YTL olarak açıklaması da üçüncü turda tartışılan bir diğer başlık oldu. Aradaki farkı şaşırtıcı olarak değerlendiren Başesgioğlu, taraflardan bu rakamın nasıl bu kadar farklı hesaplanabildiğinin açıklanmasını istedi.
MEMURLAR YÜZDE 5+5 ZAM İSTİYOR
Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban ayığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100’er, net 75’er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5’er artırılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL “toplu görüşme ikramiyesi” verilmesini istiyor.
Memur-Sen ise bekar, en düşük derecedeki memur maaşının 1301 YTL’ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memurun maaşının 1461 YTL’ye yükseltilmesini talep ediyor.
Her iki konfederasyon da eş, çocuk, kira yardımı, ek gösterge gibi konularda da değişen miktarlarda iyileştirmeye gidilmesini istiyor.