BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurun döner sermaye savaşı başlıyor

Yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme yasasının TBMM'de kabul edilmesi ile birlikte sendikalar da çalışmalarına hız verdi.

Abone ol

Sağlık ve sosyal hizmetler kolunda yetkili sendika olan Sağlık-Sen, toplu sözleşme taleplerini kamuoyu ile paylaşmaya başladı.

Sağlık-Sen'in toplu sözleşme masasına götüreceği taleplerinen başında 'Döner Sermaye' konusu yer alıyor. Toplu sözleşme yasasının TBMM'de kabul edilmesi ile birlikte kamu çalışanlarının sosyal ve özlükhaklarındaki sorunlara artık nokta koymak istediklerini belirten Sağlık-SenGenel Başkanı Metin Memiş, toplu sözleşme masasından çalışanlar adına güzelhaberlerle kalkmak istediklerini söyledi.

"Çalışanlar arasındaki işbarışını ve çalışma motivasyonunu bozan döner sermaye dağılımında adil birdüzenleme yapılmasını istiyoruz" diyen Memiş, bazı hastanelerin kimi zaman gelirlerininyüzde 15-20'si gibi çok düşük bir oran üzerinden personeline döner sermaye dağıttığını belirtti. Memiş, toplu sözleşme görüşmelerinde personele dağıtılan oranın kurum gelirlerinin yüzde 50'sinden az olmamasını isteyeceklerinisöyledi.

KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

Toplu sözleşmegörüşmelerinde çözüm bekleyen birçok sorunu gündeme getireceklerini belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, diğer kamu çalışanlarının ek ödemelerinde olduğugibi sağlık çalışanlarının hak ettiği döner sermayelerinin ek ödeme kadar olan kısmının da her ayın 15'inde maaşla birlikte verilmesi gerektiğini söyledi. Memiş,ek ödeme tutarı olan söz konusu kısmın vergiden muaf tutulması ve emekliliğeyansıtılması taleplerini de toplu sözleşme masasına getireceklerini ifade etti.

Üniversite hastanelerinde görevyapan hekimlerin garanti gelir oranlarının, Sağlık Bakanlığı'nda çalışan hekimlerdeolduğu gibi artırılması gerektiğinin altını çizen Memiş, "Bu sayede üniversitehastanelerinde görev yapan hekimlerin de emeklilik hak kayıpları engellenmiş olur" şeklinde konuştu. Yalnızca hekimlerin değil hekim dışı personelin deüniversitelerde mağduriyet yaşadığını söyleyen Memiş, "Üniversitehastanelerinin döner sermaye dağıtımı birbirinden çok farklı olabilmektedir.Sağlık Bakanlığı hastanelerine benzer şekilde genel bir uygulama birliği sağlanmalıdır" dedi.

24 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞMA

Sağlık çalışanlarının yirmi dört saat kesintisiz sağlık hizmeti sunduğuna dikkat çeken Memiş "Sağlık çalışanlarımız ne yazık ki birçok mesleki riskle de karşı karşıyadır. Buna rağmenürettikleri sağlık hizmetlerinin karşılığında hak ettikleri döner sermayelerine, tavan oranları ve katsayılardaki adaletsizlikler nedeniyle elkonulmaktadır. Özellikle eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan hekim dışı personele ödenen döner sermayeler son yönetmelik marifetiyle daha dadüşürülmüştür" dedi.