BIST 9.647
DOLAR 34,58
EURO 36,30
ALTIN 2.983,03
GÜNCEL

Memurların derece ve aylığını nasıl hesaplanır?

Devlet memurlarının derecesi ve kademesi nasıl hesaplanır? Memurların maaşları nasıl hesaplanır? Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel anlattı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel, memurların derecesini ve aylığını hangi eğitim ve öğrenim belirlediğini şu şekilde anlattı:





‘Memurların özlük hakları ve derecelerinde öğrenim durumu birincil belirleyici niteliktedir. Zira memurlar öğrenim durumlarına göre memuriyete başlatılırlar. Eğer göreve başlayacak memur ilkokul mezunu ise 15. derecenin 1. kademesinden, ortaokul mezunu ise 14. derecenin  2. kademesinden, lise mezunu ise 13. derecenin 3. kademesinden, 4 yıllık üniversite mezunu ise  9. derecenin 1. kademesinden başlatılır. Bunlara ek olarak kanun koyucu çeşitli özellikleri olan gibi memurlara ek derece ve kademe imkanları tanımıştır.  Tabip, veteriner, diş hekimi gibi sağlık sınıfı çalışanları ek 1 derece üstten başlatılır. Keza mimar, mühendis, yüksek mühendis, yüksek mimar gibi memurlar da 1 derece daha üstten başlatılırlar. Tıpta uzmanlık derecesini kazanmış olanlar ek olarak 1 derece daha yükseltilirler. Yine yükseköğrenim üstü master derecesi alanlar ile yükseköğrenim kurumlarında lisans üstü 1 yıl ihtisas sertifikası alanlar 1 kademe, doktora üzeri master derecesi alanlar 1 kademe, doçentlik unvanını üniversitede görevliyken kazananlar 1 derece, doçentlik görevini üniversite dışındaki görevlerden kazananlar 2 kademe ilave yükselme hakkı elde ederler.





Avukatlık stajını memurken yapanlar 1 kademe, memur değilken yapanlar 2 kademe yükseltilirler. Memurlukları sırasında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde okuyanlar 2 kademeyi aşmamak kaydıyla her öğrenim yılı için bir kademe ilave yükselme hakkı elde ederler.





Bu dereceler önemlidir zira memur ancak 1. dereceye gelince en yüksek emekli maaşı düzeyini hak eder. Üniversite mezunu olmayanlar 1. dereceye yükselemezler.’

Sitene Ekle
Etiketler