BIST 9.660
DOLAR 34,62
EURO 36,31
ALTIN 2.920,00
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlar gerçekte ne kadar zam aldı!

Hakem Kurulu kararına göre memura 2012 yılında verilecek yüzde 4+4 zam oranı eğer enflasyonu geçerse...

Abone ol

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşlarına yapılacak zam oranıyla ilgili kararını Maliye Bakanlığı'na bildirdi.Maliye Bakanlığı, Kurulun bu yıl için belirlediği yüzde 4 4 oranındaki zam kararına göre, memur maaşlarını yeniden belirledi.

Bu 4+4 zam oranının ardından memurlar.net'ten M.Lütfi AYTUĞ'dan memurların aldığı gerçek zamı kaleme aldı...

2012 yılı enflasyonunun da altı aylık dönemlerde yüzde 4'ü aşacağı herkes tarafından ifade edilmektedir. Enflasyon zam miktarını aşarsa, aşan kısım kadar fark verilecektir. Örneğin yılın ilk 6 ayı için enflasyon yüzde 5 çıkmış ise memura Temmuz ayında yüzde 1 zam daha verilecektir. Verilecek bu fark zammı dahi enflasyon oranında olduğu için memur gerçekte 2012 yılında hiç zam almamış olacaktır. Üstelik vergi diliminden dolayı maaşında reel olarak artma değil azalma meydana gelecektir.

KİT personelinin aldığı ücretin bir çok unsuru gelir vergisine tabidir. 2012 yılının başından itibaren maaşları sözleşme ücreti ile belirlenen kariyer meslekler ve üst düzey personelin maaşlarının önemli bir kısmı da (Ücretler gelir vergisine tabi ama tazminatlar değil) gelir vergisine tabidir. Memurlar da ise daha az sayıda maaş unsuru gelir vergisine tabidir. Bu çerçevede, KİT personeli, üst düzey personel ve kariyer meslek mensupları 3 veya 4. aydan itibaren memurlar ise 6 veya 7. aydan itibaren bir üst vergi dilimine girecektir. Bu da gelir vergisi kesintisi yapılan maaş kalemlerinde yüzde 5'lik azalma anlamına gelmektedir. Diğer taraftan bazı kamu personeli Kasım ayından itibaren yüzde 27'lik vergi dilimine girecektir. Yani maaşları Kasım ayında toplamda yüzde 12 azalacaktır. Bu nedenle, memur maaşlarında reel anlamda zam değil azalma meydana gelecektir.

VERGİ MATRAHINDA ADALETSİZ UYGULAMA

Bilindiği gibi Kamuda çalışan Personellerin Maaşlarından Gelir Vergisi stopajı kesilmektedir.

2012 Yılı Ücret Gelirlerine Uygulanacak Gelir Vergisi Oranları

10.000 TL kadar %15

25.000 TL sinin 10.000 TL si için 1.500 TL, fazlası için %20

58.000 TL sinin 25.000 TL si için 4.500 TL, * fazlası için %27

58.000 TL sinden fazlasının 58.000 TL si için 13.410 TL, ** fazlası için %35

Kit lerde çalışan 399. Sayılı KHK tabi çalışan personellerin aylık Vergi matrahlarının yüksek olmasından dolayı yılın ilk dördüncü ayından itibaren bir üst vergi dilimine girmesi sonucu %5 eksik maaş almaktadırlar.

Örnek; Kit lerde çalışan 399. Sayılı KHK tabi çalışanlardan

Kadrosu Brüt Ücretler Toplamı Net Ödenen Aylık Vergi Matrahı Üst vergi dilimine geçtiği ay Fazladan ödediği vergi Fazladan ödediği verginin Net maaşa oranı %
Memur 2.645,11 2.195,00 2.079,97 5 104,00 5,00
Şef (y.o) 3.428,43 2.892,75 2.535,60 4 126,78 5,00

Yukarıda örnekte görüldüğü gibi 399. Sayılı KHK tabi çalışanlar en geç 4. ve 5. aylarda bir üst vergi dilimine girmekte Ocak ayı zammı %5 in altında olması halinde 4.aydan 7.aya kadar (2.yarı yıl zammı) fazladan kesilen vergi kadar maaşları eksiye gitmektedir..

657 Sayılı Yasaya tabi çalışanların büyük çoğunluğu ise 8.veya 9.ayda bir üst vergi dilimine girerek Maaşlarından %5 daha fazla vergi kesinti olmaktadır.

VERGİNİN YANSIMASI

a) Yansıma Şekilleri. İleriye doğru yansıma: kısmen yada tamamen ileriye doğru yansıma, üretici yada mal ve hizmet satışını yapan kimselerin ödemiş oldukları vergiyi mal ve hizmetlerin satış fiyatına ekleyerek alıcıya devretmesi şeklinde gerçekleşir.

b) Çapraz Yansıma: Talep elastikiyeti düşük olan, temel gıda maddeleri ve tekel ürünleri gibi malların üzerine konulan bir vergi kolaylıkla fiyata eklenerek alıcılara yani ileriye doğru yansıtılabilir, buna karşılık talebi esnek olan bir malın üzerine konulan bir verginin ileri doğru yansıtılması pek kolay olmaz. Zira vergi dolayısı ile fiyatı yükselen mala karşı olan talep azalır. Bu yüzden ileriye doğru yansıma bazen vergi konusu malların fiyatının yükseltilmesi ile değil de başka malların fiyatının yükseltilmesi ile gerçekleşir ki buna çarpraz yansıma denir.

c) Geriye doğru yansıma: Satılan alınan mal ve hizmetlerin fiyatı düşürülerek vergi yükü malı satanların üzerine doğru devredilmeye çalışılır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki yansımanın bu şekli daha çok işletmelerin kendilerinin satın aldıkları faktörlerin fiyatının düşürülmesi şeklinde gerçekleşir. Tüketiciler açısından geriye yansıma oldukça güç bir iştir.

d) Kanuni ve fiili yansıma :Kanun koyucu vergiler ile ilgi düzenlemeleri yaparken verginin yükümlüler tarafından başkalarına devrini öngörmüş olabilir bunun sonucu olarak gerçekleştirirken yansımaya kanuni yansıma deniri Örneğin:; KDV vergisinde mal ve hizmet satışını yapanlar kanuni yükümlü olarak nitelendirilen tüketiciler vergi taşıyıcısı yada yüklenicisi olarak nitelendirilmektedir. Bazı hallerde kanun koyucu açık bir şekilde öngörmediği halde yasal yükümlü tarafından ödenmiş olan bir vergi çeşitli yollardan başkalarına devredilmektedir. Bu suretle oluşan yansımaya fiili yansıma adı verilir.

Ticaretle uğraşanlar Geliri artarak Bir üst vergi dilimine girdiği takdirde yukarıda izahı yapılan Yansıtma modelleriyle üzerine binen vergi yükünü yansıtmaktadırlar. Oysaki Ocak ayında ilk maaşını alan personelin ücreti Temmuzda yapılacak Maaş zammına kadar hiç artmadığı halde 4. ve 5. aylarda fazladan %5 lik daha sonra 9.ve 10.aylarda ise bir üst vergi Matrahı olan %27 lik dilime girerek %12 lik fazladan vergi yükü ile maaşları erimektedir. Netice olarak Yüzde oniki maaş zammı verilmiş olsa bile Zam yapılmamış etkisi gösterecekti.