Memurlar başka kuruma nasıl geçer?
Memurların en çok merak ettiği sorulardan birisi, memurlar başka kuruma nasıl geçer? İşte yanıtı...
Memurların merak ettiği soruları cevaplayan Sosyal Güvenlik Uzmanı ve memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen, memur atamalarını ve memurların başka kuruma nasıl geçeceğini anlatıyor...
Okurumuz Mehmet Karakurt soruyor: “Bünyamin bey, on yıllık bir polis memuruyum. KPSS’ye girip farklı bir memurluk kazanırsam nasıl geçiş yaparım.”
Sayın okurum, devlet memurluğuna ilk defa atamayla bir kez girilir. Buna “açıktan atama” adı verilmektedir.
Açıktan atama şeklinde devlet memuru olduktan sonra 657’de sıralanan tüm hakları kazanırsınız ve kurumdan kuruma geçmek mümkündür. Hangi kurumda çalışırsa çalışsın devlet memuru olan birinin (A) yada (B) grubu başka bir kadroya yerleşmesi halinde ataması “kurumlar arası naklen atama”
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurlarının KPSS sonucu tercih yaparak yada kurumların açtığı yarışma sınavlarını kazanarak kurumlar arasında geçiş yapması mümkündür.
Kurumlar arası naklen atamalarda her iki kurumun da, kurumlar arası değişikliğe muvafakat vermesi gerekmektedir. Muvafakat her iki devlet kurumunun personel transferine razı olması anlamını taşır.
Gitmek istediğiniz Kurum zaten atama emrini çıkartmakta olduğunda (yerleşme yada sınav kazanma suretiyle zaten sizi almaya karar verdiğinden) geldiğiniz kurumun muvafakatı önem kazanır.
Mahkeme Yoluyla Muvafakat Alınabilir mi?
Şunu belirtmek gerekir ki Kurumlar muvafakat vermeye zorunlu değildir. Ancak idarenin her türlü eylem ve işleminde kamu yararı aranır. Memurun isteği işi yapmasında, istediği kurumda çalışmasında verimlilik açısından kamu yararı vardır. Ancak kurumlar karar verirken yetişmiş personel ihtiyaçları gibi başka unsurlara ve teamüle de bakarlar.