BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memura maaş farkı ve gecikme zammı

Memur istediği zammı alamadı ama hükümet ile oturduğu masadan, çok sayıda hak elde ederek ayrıldı.

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşılan hükümler uyarınca, memurlara 1 Ocak-15 Mayıs tarihlerini kapsayan dönem için maaş farkının yanı sıra gecikme zammı ödeneceğini bildirdi.

Gündoğdu, memur sendikaları ile Hükümet arasında bu yıl ilk kez yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin masada sonuçlanmadığını hatırlatarak, buna rağmen toplu sözleşme masasında Memur-Sen'in, genel toplu sözleşme taleplerinde ve hizmet kollarında birçok kazanım elde ettiğini söyledi.

Memur-Sen'in, Kamu İşveren Heyeti'nce kabul edilmeyen kamu görevlilerinin geneline yönelik diğer talepleri için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurduğunu ifade eden Gündoğdu, toplu sözleşme masasında elde edilen ve kesinlik kazanan konuların başında gecikme zammının geldiğini belirtti. Gündoğdu, ''Buna göre, 1 Ocak–15 Mayıs tarihlerini kapsayan dönem için memurlara gecikme zammı verilecek'' dedi.

Üzerinde uzlaşıya varılan diğer bir maddeye göre öğretmenlerin yılda 1 kere aldıkları 600 TL'lik öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 700 TL'ye çıkarıldığına işaret eden Gündoğdu, eğitim-öğretime kar tatili ve benzeri sebeplerle ara verilmesi halinde görevini yerine getiremeyen öğretmenlere de ek ders ücreti verileceğini bildirdi.

İLKSAN'a üyeliğin gönüllü hale getirildiğini dile getiren Gündoğdu, diğer bazı kazanımları da şöyle sıraladı:

''-Emekli olmaları durumunda memurlara ödenen 801 TL emeklilik ödeneği miktarı, 901 TL'ye yükseltilecek.

-4/C'lilerin 11 ay olan çalışma süresi 11 ay 28 güne çıkarılacak.

-Kadrolu kamu görevlilerinin yararlandığı ücretsiz yemek hizmetinden sözleşmeli personeller de yararlanacak.

-Örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenen ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenecek.

-Yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlere, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15 artırımlı ödenecek.

-Sağlık Bakanlığı 112 acil sağlık hizmetleri kapsamında sağlık teknikeri olarak görev yapan ve asli görevlerinin yanında ambulans şoförlüğü görevini de yürüten personele, öngörülen performans puanlarına 10 puan daha ilave edilecek.

-Sağlık Bakanlığındaki tabip dışı personel ile üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu'ndaki tüm personelin döner sermayelerinden ek ödeme tutarı kadar olan kısmı, aylıklarla ödenecek.

-112 acil sağlık hizmeti personeli döner sermayelerini 'özellikli birim' kapsamından alacak.

-Sağlık personelinin nöbet ücretleri dini bayram günleri için yüzde 20 artırımlı ödenecek.

-Burs alan veya devletçe okutulan çocuklar için aile yardımı ödeneği verilecek.

-Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde arazide fiilen çalışanlara, çalıştıkları her gün için kadastro tazminatı ödenecek.

-Bölge sınırı esas alınarak yapılan seyyar görev tazminatı ödemelerinde il sınırı esas alınacak.

-Orman yangınları ile mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı personeline, koruyucu giyim ve donanım malzemesi verilecek.

-Orman Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatında çalışan ve yangın söndürme uçaklarında fiilen görev yapanlara her uçuş günü için tazminat ödenecek.

-Orman Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatında çalışan personelden çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan müdahale edenlere, mayıs ayı başından kasım ayı sonuna kadar ayda 50 saati geçmemek üzere fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenecek.

-Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü orman muhafaza memurları, resmi üniformalı oldukları sürece belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacak.

-Kamu iktisadi teşebbüslerince bedeli karşılığı kamu konutu tahsis edilen personelden, her yıl Milli Emlak Genel Tebliğlerince yayınlanan kira birim bedellerinin yüzde 85'i tahsil edilecek.

-Enerji hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda bilfiil çalışan personele, koruyucu gıda maddeleri verilecek. Bu hizmet kolundaki fabrika, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personele, koruyucu giyim malzemesi verilecek.

-Kurum ve kuruluşların belediye ve mücavir alan sınırları dışında olan baraj, termik santral, maden sahası ve ocakları, fabrika, işletme şantiye, trafo enerji dağıtım iletim merkezleri, gar ve istasyonlar gibi yerlerde bulunan kamu konutlarından kira bedeli alınmayacak.

-Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenecek.''

Gündoğdu, toplu sözleşme masasında uzlaşılan söz konusu maddelerin, kanun hükmünde olduğuna işaret ederek, ''29 Mayıs'ta Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği zam kararı ile toplu sözleşme masasında anlaşılan hükümler, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra, herhangi bir mercinin onayına gerek duyulmadan doğrudan yürürlüğe girecek'' dedi.