BIST 9.420
DOLAR 34,48
EURO 36,38
ALTIN 2.839,94
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Memura 'evet zammı' yolda!

Referandumun ardından gözler uyum yasalarına çevrildi. Memur ve emekliler gelecek yıllarda yüklü zam alacak!

Abone ol

Pazar günü yapılan referandumdan 'Evet' çıkmasının ardından gözler uyum yasalarına çevrildi... Uyum yasalarıyla birlikte memur ve memur emeklileri gelecek yıllarda daha yüklü zamlar alacak.

Anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül’de yapılan referandumda kabul edilmesi ile birlikte gözler, pakette yer alan düzenlemelerin ne zaman uygulanacağına çevrildi.

Pakette yer alan ekonomik düzenlemelerinin uygulama şekilleri masaya yatırıldı. Yapılan değerlendirmelerde, yurt dışı çıkış yasağının hemen kaldırılmasına, memur ve memur emeklilerine ise yüksek zam öngören toplu sözleşme hakkının yapılacak düzenlemenin ardından uygulanmasına karar verildi. Böylece, yurt dışı çıkış yasağı hemen uygulanırken, yüksek zam için gelecek yıl beklenecek.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI

Anayasa paketinde çalışanlara yönelik birçok hak bulunuyor. Bu hakların başında ise toplu sözleşme hakkı geliyor. Söz konusu hakkın uygulanması için bir uyum yasasının çıkarılması gerekiyor. Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı kaynakları, pakette bulunan ve yaşam hayatını ilgilendiren düzenlemelerin bir uyum paketi halinde toplanarak Meclis’e sunulmasını kararlaştırdı.

Bu kararın alınmasında, memur ve memur emeklilerinin 2011 yılı zamlarının tespit edilmesi etkili oldu. Buna göre, toplu sözleşme hakkı gelecek yıl yapılacak zam görüşmelerinde uygulanacak. Memurlara verilen haklardan, işçi emeklileri de yararlanacak. Toplu sözleşme hakkı ile birlikte, memurların ve emeklilerin alacakları zam oranları da daha yüksek çıkacak.

YURT DIŞI YASAĞI HEMEN KALDIRILDI

Anayasa değişikliği paketinde yer alan ekonomi ile ilgili düzenlemeler için çalışma başlatıldı. Maliye Bakanlığı, yaklaşık 300 bin mükellefin yararlanacağı yurt dışına çıkış yasağının nasıl kaldırılacağına yönelik çalışma yaptı. Yapılan çalışmada, yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için, Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Yasal düzenlemenin ise zaman alacağı tahmin edildi. Bunun üzerine, idari kararla yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması formülü bulundu. Yasal düzenleme yürürlüğe girinceye kadar, vergi borcu bulunan mükelleflere yurt dışına çıkış yasağı uygulanmayacak. Maliye Bakanlığı bürokratları, yurt dışına çıkış yasağına ilişkin düzenlemenin Anayasa’ya aykırı haline geldiğini belirterek, “Bu süreçte, mükellefleri zor durumda bırakmamak için, yasağın acil olarak kaldırılması kararlaştırıldı” değerlendirmesinde bulundu.

UZAN KAÇMASAYDI YASAĞI KALKACAKTI

Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına ilişkin karardan, 100 bin liranın üzerinde vergi borcu bulunan mükellefler yararlanacak. Bu kapsamda yaklaşık 300 bin mükellefin bulunduğu tahmin ediliyor. Yurt dışına çıkış yasağı kaldırılacak olan mükellefler arasında, batık banka patronları da bulunuyor. Örneğin, İmarbank’tan kaynaklanan vergi borçları nedeniyle Uzan Ailesi’nin bireyleri hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. Eğer Uzanlar, yurt dışına kaçmasaydı vergi nedeniyle haklarında bulunan yurt dışına çıkış yasağından kurtulacaklardı.