Toplu görüşmeler neden tıkandı? Sendikalar ne istiyor?
Abone olToplu görüşmelerde anlaşmaya varamayan hükümet ve memur konfederasyonları, görüşmeler sonunda imzalanan uzlaşmazlık tutanağında da anlaşamadı.
Konfederasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplu görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından düzenlenen uyuşmazlık tutanağı, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'e gönderildi. Tutanakta, hükümetin, toplu görüşmelerde konfederasyonlara sunduğu belirtilen son teklife yer verilmedi.
Tutanakta hükümetin teklifi, ''gelecek yıl memur maaşlarına yüzde 2+2 zam yapılması, ek ödeme almayanlara 20+20 YTL denge tazminatı verilmesi, taban aylığına 10 YTL ilave yapılması, sendika üyelik aidatının 10 YTL'ye çıkarılması, zammın enflasyonun gerisinde kalması halinde farkının ödenmesi ve ücret adaletsizliğini giderilmesi için 2008 Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere mali ve sosyal hakların 3 yıla yayılacak biçimde yeniden düzenlemesi'' şeklinde yer aldı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplu görüşmelere katılan bakanların son olarak taban aylığında 15+15 YTL artış önerdiğini, ancak kendileri 20+20 YTL talep ettikleri için anlaşma olmadığını söyledi.
Görüşmeler sonunda imzaladıkları uzlaşma tutanağının Kamu İşveren Kurulu tarafından düzenlenerek kendilerine gönderildiğini anlatan Yokuş, tutanakta taban aylığı ile ilgili olarak sadece 10 YTL ilave yapılması ibaresine yer verildiğini belirtti.
Yokuş, böylece hükümetin önerisinin tutanağa 20 YTL eksik yansıdığını kaydetti. Yokuş, ''Tutanağı gördüğümüzde şaşırdık. Madem anlaşmadınız 'o halde biz son teklifimizi geri çekiyoruz' demek istiyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değil. Uzlaştırma Kurulu'na yapacağımız başvuruda hükümetin son teklifine de yer verip, konuyu aktaracağız'' dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da toplu görüşmeler geç saatte bittiği için tutanağın düzenlenerek kendilerine sonra gönderileceğinin bildirildiğini söyledi.
Bakanların kendi inisiyatifiyle taban aylığını 15+15 YTL artırma konusundaki teklifine Maliye Bakanlığı bürokratlarının sıcak bakmadığını dile getiren Aksu, ''Ancak daha önce bize söylenen taban aylığının 10+10 YTL artırılacağıydı. Tutanak da en azında böyle düzenlemeliydi. Tutanağın bu şekilde düzenlemesinden rahatsız olduğumuz bilinmeli. Pazartesi günü resmen Kamu İşveren Kurulu'na itiraz edeceğiz. Uzlaştırma Kurulu'na yapacağımız başvuruda da bu konuyu gündeme getireceğiz'' diye konuştu.
''KARŞILANMAYACAK TEKLİF SUNMADIK''
Bu arada Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, önümüzdeki hafta başında Uzlaştırma Kurulu'na başvurmaya hazırlanıyor. Türkiye Kamu-Sen Toplu Görüşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel, toplu görüşmelerde mali konular ele alınırken sosyal haklara sıra gelmediğini belirterek, Uzlaştırma Kurulu'na mali ve sosyal haklarla ilgili tüm hususları götüreceklerini bildirdi. Uzlaştırma Kurulu'nun tekliflerine yakın bir karar vereceğinden emin olduğunu dile getiren Güzel, Maliye Bakanlığının bu yıl memur maaşlarına yapılacak artış için 4,8 milyar YTL ayırdığını bildirdiğini, ancak bunun zaten 2,9 milyar YTL'lik kısmının zam yapılmasa bile çeşitli kalemlerde düzenlemeye gidilecek olması, terfiler ve yeni personel alımı nedeniyle sağlanması gerektiğini savundu. Güzel, ''Biz hükümete karşılanmayacak bir teklif sunmadık. Bu nedenle Uzlaştırma Kurulu kararının teklifimize yakın olacağını düşünüyoruz'' dedi.
''GERÇEKLER ORTAYA KONACAK''
Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hadi Erdoğmuş da kurula geçen yıl yaptıkları başvuru üzerine verilen kararda, mali konular dışında kurulun görüş belirtmesinin mümkün olmadığının bildirildiğini anımsattı. Bu nedenle kurula yalnızca mali haklarla ilgili olarak başvurmayı düşündüklerini bildiren Erdoğmuş, yapacakları başvuruda ülkedeki açlık ve yoksulluk sınırlarını ortaya koyarak Kamu İşveren Kurulu'na yaptıkları son teklifi yineleyeceklerini kaydetti.
Kamu İşveren Kurulu ile taleplerinin arasındaki farkın son tekliflerle 1 milyar YTL'nin de altına düştüğünü söyleyen Erdoğmuş, ''Talebimiz fazla değil, makul. Uzlaştırma Kurulu talebimizin üzerinde bir artış bile tavsiye edebilir'' dedi. Yeni hükümetin kurulmasıyla Kamu İşveren Kurulu'nun başkanının değiştiğine işaret eden Hadi Erdoğmuş, şunları kaydetti:
''Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, görüşmelerin son bölümüne katıldığında göreve yeni başladığını, konulara hakim olmadığını söyledi. 'Zaman olsa daha iyi değerlendirme yapabilirdik' dedi. Kurul kararlarından sonra Başasgioğlu'na bir fırsat yaratılmış olacak. Bu yıl kurul kararlarına uyulması umudunu taşıyoruz. Kurul kararları en azından taleplerimizin haklığını ortaya koyacak. Kararlar bağlayıcı olmasa bile en azından gerçekleri ortaya koyacağı için önem taşıyor.''
SÜREÇ
Toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle taraflardan herhangi birinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, 3 gün içinde yapacağı başvuru üzerine, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 üniversite öğretim üyesinden oluşan ''Uzlaştırma Kurulu'' devreye girecek. Kurul, 5 gün süreyle yapacağı çalışmaların ardından hazırlayacağı raporu taraflara sunacak. Kurul kararlarını değerlendirmek üzere bir araya gelecek tarafların anlaşmayı varması halinde mutabakat metni imzalanacak. Aksi halde memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin son kararı Bakanlar Kurulu verecek.