Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlara verilen 10 günlük babalık izninin işçilere de verilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Abone olEşi doğum yapan işçiye izin verilmesi hususunun göz önüne alınacağını açıklayan Bakan Faruk Çelik, bu açıklamayla memurun ardından işçiye de babalık iznini gündeme getirdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlara verilen 10 günlük babalık izninin işçilere de verilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz'ın soru önergesini yanıtlayan Çelik, kadın işçilere 16 hafta süreyle doğum izni verildiğini ancak erkek işçilere babalık izni verilmediğini belirterek, "İş Kanunu'nda yapılacak değişiklik çalışmalarında eşi doğum yapan işçiye izin verilmesi hususu göz önünde bulundurulacaktır" dedi.
MEMURA 10, İŞÇİYE...
Mevcut düzenlemede memurlara 10 günlük babalık izni veriliyor. Çelik, memur, işçi ve emekli işçilere farklı miktarlarda ödenen cenaze ödeneğinin eşitlenmesiyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna ise olumlu bir yanıt vermedi.
PRİM AŞAĞI ÇEKİLMEYECEK
Çelik, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un çalışan emeklilerin ücretinden yüzde 15'lik destek primi kesilmesine ilişkin sorusunu ise "Sosyal güvenlik destek primi kesintisinin kayıt dışı çalışmaya neden olduğu düşünülmemekle birlikte, sosyal güvenlik destek primi oranını aşağı çekecek ya da kaldıracak herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" sözleriyle yanıtladı.
2.3 MİLYON BAŞVURU
Çelik, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın soru önergesini yanıtlarken de, 6111 sayılı kanun kapsamında sigorta prim borçlarının yapılındırılması için SGK'ya 2 milyon 384 bin 29 kişinin başvurduğunu, 39 milyon, 428 milyon 337 bin 683 TL'lik borcun yapılandırıldığını bildirdi. Çelik, bu borçlardan 7 milyar 744 milyon 765 bin 979 TL'sinin 23 Kasım 2011 itibariyle tahsil edildiğini ifade etti.
EMEKLİLERE BANKA PROMOSYONU YOK
Bakan Çelik, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in emeklilerin banka promosyonlarından yararlanıp yararlanmayacağına ilişkin sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Promosyon uygulaması külfet, nimet dengesi ölçüsünde bankalar tarafından kendisine getiri sağlanması karşılığında süresi belirlenerek kazancının bir kısmının müşterisine verilmesi ile ilgili bir uygulama olup, bankaların kaynaklarından karşılanan bir tutardır. SGK'nın yürürlükteki mevzuata göre bankaların emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesi ile ilgili görevi bulunmadığından, talep edilen promosyon ödenmesinin tarafı değildir. Bu nedenle imzalanan protokollerde emekli ve hak sahiplerine promosyon ödeneceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. SGK promosyon ödenmesi konusunun tekrar değerlendirilmesini talep etmiş ise de bir sonuç alınamamıştır."