BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur-Sen 'büyük paket' istiyor!

Hükümet, Anayasa taslağını Memur-Sen'e götürdü. Sendika hükümeten daha büyük bir paket istiyor.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Anayasa değişikliği paketine ilişkin Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'yu ziyaret ederek bilgi verdi.

Hem Hükümet hem de Memur kanadından görüşme sonrası açıklamalar gelirken, Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu her zaman dile getirdiklerini belirterek, Anayasa değişiklik paketinin çok önemli olduğunu söyledi.

GREV HAKKI

Paketin derde deva olmasını istediklerini ancak paketin ciddi eksiklikleri bulunduğunu anlatan Gündoğdu, ''Bu pakette toplu sözleşme hakkı yer alıyor. Hükümetlerle toplu görüşmeyi terk edeceğiz, toplu sözleşme imzalayacağız. Bu, memur sendikaları adına çok önemli bir kazanım. Buna pakette yer verdikleri için hükümete teşekkür ediyorum ancak grev hakkına yer verilmemesi de demokrasinin topallığına göz yumulması gibi bir yaklaşımı beraberinde getiriyor. Biz grev hakkının da eklenerek paketin yürürlüğe girmesini önemsiyoruz'' dedi.

YÖK, MGK, BAŞÖRTÜSÜ...

Pakette, kamu görevlilerine siyaset hakkı verilmesine ilişkin bir düzenleme yapılmasını isteyen Gündoğdu, Anayasa'da ''Egemenlik yetkisini millet adına TBMM kullanır'' ifadesine yer verilmesi, YÖK ve MGK'nın anayasal kimliklerine son verilmesi, yargıda çift başlılığın sona erdirilmesi, ''yükseköğretimdeki başörtüsü yasağı ve katsayı adaletsizliği uygulamalarına'' son verilmesi ve Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunması gerektiğini savundu.

Gündoğdu, konuşmasının ardından Anayasa değişikliği paketine ilişkin hazırladıkları değerlendirme raporunu Çiçek'e sundu.

"ÇİÇEK: ÖNEMLİ BİR REFORM"

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, ziyaretlerinin sebebinin, gündemdeki Anayasa değişikliği taslağı olduğunu ve taslakta, kamuda çalışanlarla ilgili önemli bir reform gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kamuda çalışan işçilerle toplu sözleşme, memurlarla ise toplu görüşme yapıldığını hatırlatan Çiçek, görüşmelerde alınan kararın hükümete tavsiye niyetinde olduğunu ifade etti.

Çiçek, bütün memur sendikalarının talebinin toplu sözleşme yapmak olduğunu belirterek, ''Toplu sözleşme imkanı ve hakkını bu değişiklik ile getirmiş oluyoruz. Hem demokratikleşme adına hem hak ve özgürlükler adına çok önemli bir reformdur'' dedi.

"YARGI YOLLARI SONUN AKADAR AÇIK"

Kamuda çalışan memurlarla ilgili bir kısım disiplin suçlarının yargı denetimine tabi olmadığını hatırlatan Çiçek, şunları kaydetti:

''Daha evvel yargıya kapalı olan hem memurlarımız hem de bazı kurumların bazı tasarrufları ile ilgili yargı yolunu açmış oluyoruz. Bu da eskiden beri tenkit konusu olan, anayasal hak olarak düzenlenmesi gereken bir husustur. Bu paket içindeki en önemli değişiklikler, toplu sözleşme, kişisel başvuru hakkı ve vatandaşın hak arama yollarının sonuna kadar açık tutulmasıdır. Çünkü bir ülkenin vatandaşları hak ihlali söz konusu olduğunda böyle bir kanaati taşıyorsa, bu hakkı vatandaşı olduğu devletin organlarından değil de Avrupa platformlarından veya Türkiye dışındaki mahkemelerden arama yoluna gidiyorsa, bu oturup düşünülecek bir husustur. Onun çok istisnai bir durum olması söz konusu olabilir.

Biz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin gereğini yerine getiren bir ülkeyiz. Mahkemenin verdiği kararların geçerliliğini kabul ediyoruz ama bugün Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en fazla başvuru yapılan iki ülkeden biriyiz. Bu, Türkiye'nin demokratik sicili, görüntüsü bakımından olumsuzluktur hem de kendi insanımızın kendi devletinden hak istemek yerine başka yerden istemesinin getirdiği sakıncalar ortadadır. Onun için ferdi başvuru hakkını getiriyoruz, yargı yollarını sonuna kadar açıyoruz. Bunlar çok önemli gelişmelerdir.''

Kadınlar, çocuklar ve engelliler ile ilgili pozitif ayrımcılığa imkan veren bir düzenleme yaptıklarını anlatan Çiçek, paket ile kişisel verilerin korunması, bilgi edinme, kamu deneticiliği konularında Anayasa'ya hüküm koyduklarını söyledi. Çiçek, hak ve özgürlükleri daha fazla genişleten, teminat altına alan, demokratik standartları yükselten bir taslağı kamuoyu müzakeresine açtıklarını vurguladı.