BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur olmanın ilginç yolu!

Bazı uyanık vatandaşlar, çocuklarını memur yapabilmek için ilginç yollara başvuruyor.

Abone ol

Devlet, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) kalarak 18 yaşını dolduran çocuklara sınavsız memur olma hakkı tanıyor. Buna göre kamu kurumları her yıl çalışanlarının "binde biri' oranında, yuvalarda yetişen çocukları işe yerleştirmek zorunda. Bu da 100 bin çalışanı olan bir kurumun 100 SHÇEK'li genci işe alması anlamına geliyor. "Bu ayrıcalığı' fark eden bazı vatandaşlar, çocuklarını memur yapabilmek için ilginç yollara başvuruyor. Bunların başında yeni doğmuş bebeğini, "cami avlusunda bulduk' diyerek yurtlara teslim eden aileler geliyor. 2 yıl arayla 2 ayrı yurda çocuklarını bırakanlara bile rastlanıyor. İstismarı Zaman'a anlatan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, söz konusu ailelerin, kuruma "buluntu çocuk' diye kaydettirdikleri evlatlarını daha sonra "koruyucu aile' olarak yanlarına aldığını kaydediyor. Bunu önlemek için memur önceliğini üniversite mezunu ve anne-babası olmayanlara verdiklerini vurgulayan Çubukçu, “18 yaşını doldurup kurumlarımızdan ayrılan koruma kararlı çocuklar sınavsız memur olma hakkına sahip. Ancak bu istismar ediliyor.” diyor. Kurumları gezerken çocuklara "Üniversite sınavına girdiniz mi?" diye sorduğunun altını çizen bakan, "Memur olacağım' cevabıyla karşılaştığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Üniversite okumalarını, hedeflerini büyütmelerini istiyorum.”

Sarıyer"deki evini Zaman"a açan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Çocuk Esirgeme Kurumu"na bağlı yurtlarda yaşanan sıkıntılara temas etti. Olumsuzlukları uzun uzun anlatan Bakan Çubukçu, örnek davranışları da unutmuyor. Bu çerçevede Merzifon"da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle"den bahsediyor. Bakan Çubukçu, AK Partili vekilin kimsesiz çocuklara olan ilgisini Amasya"daki yetiştirme yurdunun açılışında öğrendiğini belirtiyor. Onunla birlikte yurtlara gerçekleştirdikleri ziyaretlerden çok etkilendiğini aktaran Çubukçu, “Çocuklar Gülle"nin bacağına sarılıyordu. Hepsi ismini biliyordu. O da aynı içtenlikle çocuklara sarılıyordu.” şeklinde konuşuyor.

Eski bakan İmren Aykut 60 kız çocuğuna annelik yapıyor

Nimet Çubukçu"nun önem verdiği bir başka proje mahalle aralarında açılan Çocuk Evleri. Sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülen projeden bahsederken oldukça heyecanlanıyor. Bu çalışma ile ANAP"lı eski bakanlardan İmren Aykut"un da aralarında bulunduğu gönüllülerin çabasıyla kimsesiz çocuklar yurt ortamından kurtularak mahallelerde açılan evlerde toplumla iç içe yaşıyor. Bu projenin diğer bir avantajı da yaşları yüzünden farklı ailelere verilen kardeşlerin aynı evde büyümesine imkan tanıması. İmren Aykut bu şekilde 60 kız çocuğuna annelik yaparak, ihtiyaçlarını karşılıyor. Çubukçu, bu projenin amaçlarını şöyle izah ediyor: “En büyük problemimiz; çocukların topluma kaynaştırma, sosyalleşme sürecinde onların topluma kabul edilmesi ve topluma uyum sağlama süreci çok uzun sürüyor. 7 yaşında bir çocuğun 14 yaşındaki bir abladan öğrenecekleri çok önemlidir. 2 yaşındaki bir çocuğa nasıl davranacağını bilmesi de.”

Devlet Bakanı Çubukçu, çocuk evlerinin yüzde 80"inin gönüllüler tarafından açıldığını kaydederken, projenin şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir"le sınırlı tutulduğunu vurguluyor. Evlerin sessiz sedasız açıldığını kaydeden Çubukçu, açılış törenlerine özellikle katılmadığının altını çiziyor: “Açılışına katılıp görüntülenip basına vermek istemiyoruz. Çünkü yetiştirme yurtlarından çocukların yaşadığı evlerin yerlerinin bilinmesini istemiyoruz.”

Bakan Çubukçu, sokak çocuklarıyla ilgili icraatlarını anlatırken de iddialı konuşuyor. Özellikle İstanbul"da sokakta neredeyse çocuk kalmadığına işaret eden Çubukçu, “Çok önemli bir problemi toplumun gündeminden düşürdük.” şeklinde konuşuyor. Ardından İstanbul"daki sokak çocuğu sayısını 700 civarına düşürdükleri bilgisini veriyor. Bakan Çubukçu, bu alanda karşılaştığımız en büyük problem diye tarif ettiği data sorununu da çözdüklerini ifade ediyor. Bakan Çubukçu, kanunla ihtilafa düştükleri için devletin tedbir kararıyla kendilerine gönderdiği çocuklar için hazırlanan yurdun da eylül ayında açılacağının müjdesini veriyor. 15 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu ile ihtilafa düşen çocuklar ailelerinden alınarak Sosyal Hizmetler"e bağlı yurtlara ve yuvalara gönderiliyor. Bu şekilde çocuğu suçtan uzak tutmak ve rehabilite etmek hedefleniyor.

Malatya"daki dayak olayıyla ilgili yayınlara kırıldım

Bakan Çubukçu, Devlet Bakanlığı görevine geldikten kısa bir süre sonra kurumlara, çocuklara yönelik şiddetin bedelinin çok ağır olacağına dair yazılar göndermiş. Bunun yanında 4 ayda 25 ilde toplam 150 kuruluşu ziyaret etmiş. Buna rağmen "Malatya"da yaşanan dayak olayının ardından çocuklarla ilgilenmeye başladı" yönündeki haberlere kırılmış: “Bu iddiaları ileri sürenlerin, kendisini insan, karşısındakini ise biyonik bir insan olarak algılaması çok kırıcı. Basın benden o gün ilk uçakla İngiltere"den dönmemi, hemen Malatya"ya gitmemi, mümkünse ağlamamı istiyordu. Bu çok arabesk bir rol. Ben böyle bir rolü oynamadım. Ben bu konuda yapmam gerekenleri yaptım.”

Devlet, koruyucu ailelere 300 YTL yardım yapıyor

3413 sayılı yasa gereği SHÇEK"te 18 yaşını dolduran çocuklar KPSS"ye girmeden devlet memuru oluyor. Kamu kurumları her yıl çalışanlarının 1/1.000"i kadar yuvalarda kalmış çocuğu işe yerleştirmek zorunda. 100 bin çalışanı olan bir kurumun her yıl 100 SHÇEK"liyi işe alması gerekiyor. Bu şart genel olarak karşılanamasa da "ayrıcalık tanıması" açısından önem taşıyor. Koruma kararı olan çocuklar için ihtiyaç sahibi koruyucu ailelere 300 YTL"nin üzerinde yardım yapılıyor. Bu yardımın 166 YTL"si beslenmesi için veriliyor. Kalan kısmının çocuğun eğitim, sağlık ve giyim gibi giderleri için harcanması gerekiyor. Çocuklarına maddi problemlerden dolayı bakamadığını söyleyerek kuruma vermek isteyen ailelere ise maddi durumunun kötü olduğu tespit edilirse çocuk başına 166 YTL ödeniyor. Resmî rakamlara göre toplam 511 koruyucu ailenin 24"ü koruma altındaki çocuğun yakın akrabası. Koruyucu ailelerden 429"u kurumdan ödeme alıyor. Çocuklarla akrabalığı olmayan 50 aile ise devletten herhangi bir mali yardım almıyor.

"Beni evlendir, Sayın Bakan"ım"

Bakan Çubukçu kurumları ziyaretleri sırasında değişik taleplerle karşılaşıyor. Kırmızı ruj ve oje isteyen yaşlı kadınlardan, sahnede gördüğü sanatçı ile evlenmek isteyen yaşlı erkeklere kadar birçok farklı taleplere muhatap olmuş. Çubukçu, genç bir sanatçı ile evlenmek isteyen bir dede ile yaşadığı diyaloğu şöyle anlatıyor: “Kütahya Yaşlılar Yurdu"nda bir amca Yaşlılar Haftası"nda, sahneye çıkan sanatçı ile evlenmek istedi. "O çok genç, seni alır mı?" dedim. "Dünürcüm bakan olursa neden almasın." dedi.” Bakan Çubukçu, bazı çocuklara karşı ise özel bir sevgi besliyor. Bir çırpıda saydığı Duygu, Seçil ve Büşra"nın onun için çok ayrı bir yeri var. "Kedi delisi" dediği "Demet"i de mutat ziyaretlerinden birinde fark etmiş. "Nimet abla"sı, Demet"e önce oyuncak, sonra da "kanlı canlı" bir kedi göndermiş.

Kaynak: