Memur nöbetine yeni düzenleme
Demirel'in ilk hükümetini kurduğu 1966 yılında getirilen, memura asker gibi nöbet tutma zorunluluğu nihayet kaldırılıyor.
Abone olSendikalar zam pazarlığı sırasında nöbet sorununa da çözüm sözü aldı. Memura enflasyonun üzerinde zammın çıktığı toplu görüşmelerde "tarihi" bir karar daha alındı.
Toplu görüşme tutanağının eklerine konularak imzalanan kararla, memurun yaklaşık yarım asırdır tıpkı bir asker gibi tutmak zorunda olduğu "nöbet" uygulaması nihayet son bulacak.
44 YILLIK MESELE
Bugün'ün haberine göre, memuru çalıştığı kurumda sabah saat 09.00'dan başlayarak ertesi gün saat 09.00'a kadar tam 24 saat nöbete diken kanun 1966 yılında 1.Demirel Hükümeti döneminde çıktı. Kanunun çıkış amacı, "Yetkili merciler tarafından bildirilecek alarm haberlerinin sürat ve emniyetle ilgililere ulaştırılmasını sağlamak" olarak belirlendi. Yasa çıkar çıkmaz kamu kurumlarına içerisinde yatağı da olan nöbetçi odaları yapıldı. Nöbetçi memurlar yasanın emrettiği şekilde kendilerine ulaşan bilgileri PTT aracılığıyla ilgili yerlere iletti.
TEKNOLOJİ İLERLEDİ
Aradan geçen 44 yılda teknoloji ilerledi, iletişim araçları yaygınlaştı. Dolayısıyla asker nöbeti olmaksızın da acil haberlerin yetkililere ulaştırılması mümkün hale geldi. Bilgiler cep telefonlarıyla nöbetçi memurlara gerek olmaksızın ilgili yerlere ulaşırken, nöbetçi memur uygulaması yasanın emredici hükmü nedeniyle aynen kaldı.
MASA BAŞINDA UYKULU BEKLEYİŞ
Kurumlar, tıpkı 1966'da olduğu gibi bugün de memura nöbet yazıp uygulamaya devam ediyor. Elektrik, doğalgaz, su gibi alanlarda hizmet veren kamu kurumları teknik aksaklıklara anında müdahale etmek için her gece zaten teknik ekibi nöbette tutuyor. Ancak 711 sayılı yasa nedeniyle bu ekiplerin yanı sıra, teknik bilgisi olmayan büro memurları askeri nöbetle bu ekibe eşlik ediyor. Üstelik nöbetçi odaları da kaldırıldığı için memur masa başında uyuyarak görevini tamamlamak zorunda kalıyor.
Nöbet uygulamasına son verilmesi için bugüne kadar bir dizi dava açıldı. Hatta memurlar tuttukları nöbet karşılığı fazla mesai de talep ettiler. Ancak yasa kalkmadığı gibi, fazla mesai talepleri de geri çevrildi. Toplu görüşmelerde sorunu gündeme getiren memur sendikaları sonunda kararı toplu görüşme tutanağına yazdırmayı başardılar. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da onay verdiği kararla 44 yıllık uygulanmayan kanunun değiştirilmesi üzerinde mutabakata varıldı.