BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.030,80
HABER /  GÜNCEL

Memur neler istiyor?

Memurun gözü toplu görüşmelerde. Memur-Sen eşit işe eşit ücret ilkesi için belirlediği miktarı açıkladı.

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikalar olarak ek ödemelerin belirlenmesinde söz sahibi olmak istediklerini vurgulayarak, ''Kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirme en az 100 YTL'den başlamalıdır. Aksi takdirde 'eşit işe eşit ücret' mantığı devreye konulamaz'' dedi.

Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen Memur-Sen İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplu görüşmelerde gündeme getirecekleri taleplere son şeklini il başkanları ile birlikte vereceklerini ifade etti.

Toplu görüşmeler sonunda yapılacak maaş artışlarının tek taraflı belirlenmesine karşı olduklarını belirten Gündoğdu, çeşitli bakanlıklarla yaptıkları görüşmelerde bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdiklerini kaydetti.

Toplu görüşmelerde mali ve sosyal konuların ayrı ayrı ele alınmasını istediklerini anlatan Gündoğdu, bu şekilde, mali konulardaki anlaşmazlığın sosyal konularda sağlanan ilerlemeleri engellemesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Kamu çalışanlarına yapılacağı açıklanan ek ödemelerle ilgili söz sahibi olmak istediklerini belirten Gündoğdu, ''Kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirme en az 100 YTL'den başlamalıdır. Aksi takdirde 'eşit işe eşit ücret' mantığı devreye konulamaz'' diye konuştu.

Gündoğdu, gelir vergisi dilimlerinin ücretliler açısından çifte standarda yol açtığını savunarak, yaşanan sıkıntının çözümü için gelir vergisi oranlarının 5'er puan aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti. Gündoğdu, sendika üyesi memurlara ödenen 5 YTL'lik ''örgütlülük ödeneğinin'' kaldırılarak, yerine sendika üyeliğini özendirmek amacıyla 25 YTL ''toplu görüşme primi'' verilmesini talep etti.

ILO standartları ve Avrupa Sosyal Şartı gereği kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanınması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, toplu görüşmelere ilişkin diğer taleplerini bütçeden memurlara ayrılacak payın ve sosyal konularda atılabilecek adımların hesabının önceden yapılarak görüşmelere gelinmesi, Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olması, ekonomik büyümeden kamu çalışanlarına pay verilmesi, ek ödeme düzenlemesiyle denge tazminatı ve 631 sayılı kanun hükmünde kararname ile ortaya çıkan kayıpların karşılanması olarak sıraladı.