BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,19
ALTIN 2.967,06
HABER /  SAĞLIK

Meme kanseri riskini artıran nedenler

Ünlü isimlerinde atlatmış olduğu meme kanseri ile ilgili bilmeniz gerekenler. Meme Kanseri nedir, mem kanseri belirtileri ve mem kanseri riski...

Abone ol

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu, sanatçılar Nilüfer, Vahide Perçin, Deniz Uğur, Oya Başar, Serra Yılmaz gibi ünlülerin de atlatmış olduğu meme kanserine her 8 kadından birisinin yakalanacağını söyledi.

Andrieu yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda çok yaygın bir hastalık olduğunu ve kesin nedeninin halen bilinmediğini belirterek, "Gelişmiş ülkelerde kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanseri, kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş bölgelerde bir kadının yaşamı boyunca meme kanseri olma riski yüzde 13,1 olarak belirlenirken, araştırmalar her 8 kadından birisinin meme kanseri olacağına işaret ediyor" dedi.

Andrieu, son yıllarda meme kanserinin görülme sıklığının artmasıyla birlikte, kansere bağlı ölümlerde azalma ve yaşam sürelerinde uzama da görüldüğüne dikkat çekerek şunları kaydetti:

memekanseri.jpg 

"Bu durumun başlıca nedenleri ise, tarama programları ile erken tanı konan olguların artması ve geliştirilmiş olan ileri tedavi yöntemlerinin başarılı olması. Meme kanserinin erken teşhisi için, genç erişkinlikten itibaren kendi kendini muayene, her 1-3 yılda bir doktor tarafından yapılan meme muayenesi ve 40 yaşından itibaren her yıl mamografi yapılması öneriliyor. Ayrıca, meme yapısına ve yaşa bağlı olarak meme ultrasonografisini de önlemlere ekleyebiliyorlar. Ailesinde genç yaşta meme kanseri olanlar ile yaşam şekli, çevresel ve genetik nedenlerle yüksek risk taşıyan kadınlarda ise tarama programına daha erken yaşlarda, MRI ve ultrasonografi gibi zararsız yöntemlerle başlanması gerekiyor."

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Andrieu, meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’unun, hiçbir bulgu vermeksizin sadece mamografi ile saptanırken, bu tarama programı sayesinde, erken tanı nedeniyle meme kanserine bağlı görülen ölüm oranlarında yüzde 20-35 oranında azalma görüldüğünü ifade ederek, "Tarama dışında tanı koyulan olgularda en sık rastlanan bulgu ise memede ele ağrısız kitle gelmesidir. Kanserin tedavisi geciktikçe kitle büyür, meme yapısında ve cildinde değişiklikler, meme başından akıntı veya koltuk altında kitle şeklinde kendisini gösterebilir" diye konuştu.

Günümüzde meme kanserinin tedavisinin, birçok farklı dallardaki doktorların ortak ve uyumlu çalışması ile yapıldığının altını çizen Andrieu şöyle devam etti:

memekanseri.20141101032853.jpg 

"Hastalığın erken evresinde yakalanan hastalarda uygulanan meme koruyucu cerrahi, koltuk altı lenf nodu haritalaması sonucunda çok az lenf nodunun çıkarılması ve hemen uygulanan estetik cerrahi yaklaşımlar ile artık tedavilerin kozmetik sonuçları da çok başarılı oluyor. Radyasyon tedavisinde kullanılan ileri teknoloji ürünü cihazlar sayesinde ise, hem tedavi sonuçları daha da iyiye gidiyor, hem de radyasyonun yan etkileri azaltılarak hastaların yaşam kaliteleri korunuyor. Son yıllarda yeni ve çok etkili kemoterapi ilaçlarının geliştirilmesi, daha başarılı hormon tedavilerinin ve hedefe yönelik tedavilerin bulunması ile orta ve ileri evre hastalıkta da başarı oranları artarken, hastaların yaşam süreleri de uzuyor. Nilüfer, Vahide Perçin, Deniz Uğur, Oya Başar, Serra Yılmaz gibi ünlülerin de atlatmış olduğu meme kanserine her 8 kadından birisi yakalanacaktır. Bu ünlülerde olduğu gibi erken teşhis çok önemli."

RİSK FAKTÖRLERİ OLDUKÇA FAZLA

Meme kanseri olma riskini arttırabilecek birçok faktör bulunduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Bayrak, "Bu kanser türünde oldukça fazla risk faktörü tanımlanmıştır. İlk adetini 12 yaşından önce görme veya 55 yaşından sonra menopoza girme, ailede meme kanseri öyküsü, çocuk sahibi olmama ya da ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğurma, genetik değişiklikler, özellikle bebeklik veya çocukluk döneminde göğüs bölgesine radyasyon alınması, günde bir kadeh veya daha fazla alkollü içki tüketilmesi gibi birçok durum meme kanseri riskini arttıran faktörler arasındadır" diye konuştu.

MUAYENE VE TETKİK YAPILMALIDIR

Erken evre meme kanseri olan bir kadında, ağrı veya başka şikayetlerin bulunmayabileceğini, kanser ilerledikçe bazı belirtilerin ortaya çıkacağını vurgulayan Op. Dr. Mehmet Bayrak, "Memede, meme çevresinde veya koltuk altında şişlik veya sertlik, meme şekli veya boyutunda değişme, meme başında akıntı veya hassasiyet, meme başı çekilmesi, meme derisi, areola (meme başı çevresindeki renkli halka) veya meme başında gözle görülen veya hissedilen bir değişiklik gibi belirtiler taşıyan kadınların doktora başvurmaları önem taşır. Belirtilerin sebebi kanser olmasa bile emin olmak için muayene ve tetkik yapılması gereklidir" dedi.

memekanseri.20141101033005.jpg 

HER KADIN MUAYENESİNİ YAPMALI

Her kadının ayda 1 kez kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Bayrak, şunları kaydetti: "Meme muayenesi için memelerin hassas olmadığı, adetin başlangıcından sonraki 6-8'inci günler en uygun zamandır. Menopoz dönemindeki kadınlar her ayın sabit bir günü (her ayın 1'inci ya da 5'inci günü gibi) kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın kısa süre içerisinde kendi meme dokusunu tanıyacak ve memesinde gelişen bir anormalliği hemen fark edecektir."

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Mamografi ortaya çıktığından bu yana meme kanseri ölümlerinde yüzde 30 azalma olduğunu ifade eden Op. Dr. Bayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her kadının yılda en az bir kere meme muayenesi yaptırması gerekiyor. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda yıllık meme muayenesi ve tarama mamografisi önerilir. Yıllık tarama ve mamografiler, hastalığın erken evrede teşhisini sağlarken aynı zamanda hastanın daha az agresif tedaviler ve daha geniş tedavi imkanlarına sahip olmasını sağlar. Yıllık mamografinin daha iyi sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir çünkü mamografi meme muayenesinden 2 yıl önce memedeki lezyonu saptayabilme özelliğine sahiptir."