Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Erkeklerde meme kanseri riski yüzde 30’lara yaklaştı. Her 10-12 erkekten 3’ü bu hastalıkla yüzleşme durumunda kalıyo...
Abone olDoç. Dr. Oğuz Özyaral, “Erkeklerde meme kanseri riski yüzde 30’lara yaklaştı. Her 10-12 erkekten 3’ü bu hastalıkla yüzleşme durumunda kalıyor” dedi.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Meme Sağlığı ve Mamografi Konferansı’nda öğrencilere kendi kendine meme muayenesi öğretildi. Muayenenin nasıl yapılması gerektiğini öğrencilere gösteren SHMYO Öğretim Üyesi Dr. Filiz Albayrak, her ay ele gelen bir şey olup olmadığına bakılması gerektiğini anlattı. Öğrencilerin büyük ilgisini çeken konferansta; kadınlar kadar erkeklerin de meme kanserine yakalanmada risk altında oldukları, erkeklerin de rutin el muayenesi yapmasının önemi vurgulandı. Konferansta Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral’ın açılış konuşmasının ardından, SHMYO Öğretim Görevlisi Uzm. Gülhan Kalmuk, SHMYO Müdür Yrd. Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Tıbbi Görüntüleme öğrencisi Doğukan Çakırel ve İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen sunum yaptı. Prof. Dr. Özmen, kanserin artık batının değil Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin hastalığı olduğunu anlattı.
ERKEKLERE ÖNEMLİ UYARI
Kanserin tavan yaptığı dünyamızda meme kanseri sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebileceğini dile getiren Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Kadınlarımıza kendi kendine meme muayenesini öğrettik. Şimdi hedefimiz erkeklere öğretmek. Üniversitemizde öğrencilerimizin büyük bir katılımıyla kızlarımızın yanında erkeklere de kendi kendine meme muayenesini öğrettik. Duşa girdiklerinde ya da yattıklarında memelerini nasıl kontrol edecekler, kist oluşumu, yağ dokusu oluşumu ya da anotomide farklı bir yapı var mı diye öğretmeye çalıştık. Bir kişi en az 4 kişi. Bugün salonumuzda 300’ü geçen öğrenci vardı. Bu demektir ki en az binlere ulaşacak bu bilgi. Bunu tüm Türkiye yapmalı. Erkekler bu konuyu geriye bırakmamalı. Çünkü erkeklerde meme kanseri yüzde 30’lara yaklaştı. Her 10-12 erkekten 3 tanesi bu hastalıkla yüzleşme durumunda” şeklinde konuştu.
"MAMOGRAFİDEN KORKMAYIN"
Uzm. Gülhan Kalmuk, Türkiye ve dünyada meme sağlığı çalışması hakkında bilgi verdi. Kalmuk, “Elimizden geldiğince özellikle toplumda öne çıkan, sorun olmuş konulara değiniyoruz. Çünkü gençler bizim geleceğimiz. Evimden gelirken ilgimi çekti, her yer pembe kurdeleler, ışıklar, vapurlarda kampanyalar. Bunları gördükçe çok mutlu oluyorum. Çünkü kurumsal bazda farkındalık artıyor. Bu konu yıllarca konuşulan ve kadınların çok büyük sorunu olan ama son yıllarda çok fazla erkeklerde de duyduğumuz bir sorun” dedi. Meme sağlığında mamografinin yeri konusunda sunum yapan SHMYO Müdür Yardımcısı, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Erkek vakalar giderek artıyor. Baylar kendini çok rahat hissetmesin. En az bayanlar kadar sizinde dikkatli olmanız lazım. Çalışmalarda farkındalık ve erken teşhis olasılıkları artıyor. Mamografi korkunç bir şey değil. Oldukça düşük dozda verilen X ışını kullanılıyor” diye konuştu.
"KANSER, TÜRKİYE’NİN HASTALIĞI"
Son 10 yıl içerisinde batı toplumunda meme kanseri görülme sıklığı ve mortalitesi azalırken, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de artmakta olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, “Sağlık Bakanlığı ile birlikte yaptığımız bir çalışmada Türkiye’de son 20 yıl içerisinde görülme sıklığında yüzde 200’den fazla artış gözlemlenmektedir. Ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Araştırmalar kanserin dünyada yüzde 17 oranında arttığını ve gelişmekte olan ülkelerde olduğunu söylüyor. Meme kanseri artık batının değil gelişmekte olan bizim gibi ülkelerin hastalığı” dedi.
(İHA)