BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Meme implantı nedir gerçekten de kanser riski var mıdır?

Kadınların, meme implantı konusunda artık daha bilinçli olduğunu belirten  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dr. Öğretim Üyesi Hasan Mete Aksoy, meme implantının kanser ya da diğer hastalıkların riskini taşıyıp taşımadığı hakkında konuştu.

Abone ol

Dünya genelinde 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezlerinin kullanılmakta olduğunu ve yapılan araştırmalar sonucunda kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığının saptandığını söyleyen, Hasan Mete Aksoy, meme implantına sahip kadın sayısının hızla arttığını ifade etti.

Meme protezi kanser yapar mı?
Meme protezlerinin kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığının saptandığını belirten Aksoy, “Meme büyütme ameliyatları meme protezleri ile yapılmaktadır. Halen silikon proteze alternatif daha iyi bir yöntem bulunamaması silikon protezleri altın standart yapmaktadır."

Hastalık riskini artırmaz
"Araştırmalar sonucunda kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığı saptanmıştır. Silikon elementler tablosunda karbonun hemen yanında bulunur ve dünyada oksijenden sonra en sık bulunan elementtir. Silikon sıklıkla ‘silica’ (silikon dioksit) olarak karşımıza çıkar ve bu da yer kabuğunun ana komponentidir. Silikon dimetilsiloksanın saf polimeridir, polimer zinciri uzadıkça silikon viskozitesi artar” diye konuştu. 

İyi bir protez nasıl olur?
- Vücut sıvılarına geçirgen olmamalı
- Kimyasal olarak inert olmalı
- İrritan olmamalı, karsinojen olmamalı, allerjenik olmamalı
- Mekanik kuvvetlere dayanıklı olmalı
- İstenilen formda üretilebilmeli ve sterilize edilebilmeli

Meme protezi kaç çeşittir?
Meme protezleri iki türlüdür; birincisi içerisi silikon jel ile dolu olanlar ve ikincisi içerisi tuzlu su ile doldurulanlardır. Her ikisinin de dışındaki zarf yapı silikondan yapılmakta ve yalnızca içerisindeki dolgu maddesi jel veya tuzlu su olarak değişmektedir.

Jel ile dolu olanların meme dokusuna daha uygun bir kıvamı ve görünüşü vardır. Protezlerin patlaması gibi bir olasılık söz konusu olmayıp, toplum içerisindeki yanlış bir inanıştır. Protezlerin yalnızca kesici ve delici aletlerle bütünlüğü bozulabilir. Bu durumda değiştirilerek yenisini koymak mümkündür.

Tuzlu sulu protezler kullanılacaksa kas dokusu arkasına konması daha uygundur ve bu tür protezlerde 6 ay içerisinde hacimlerinin yüzde 10’u kadar azalma olasılığı olduğu unutulmamalıdır. Tuzlu sulu protezlerin en önemli avantajı daha küçük bir ameliyat iziyle yerleştirilmesinin mümkün olması ve protez bütünlüğü bozulduğu zaman vücuda zararlı olabilecek hiçbir sakıncalı madde içermemesidir. Protezler şekil olarak da iki türlüdür. Ya tam yuvarlak olurlar ya da gözyaşı damlası şeklindedirler. Var olan meme dokusunun durumuna göre uygun şekil kararlaştırılır. Modern protezlerin yüzeyi pürtüklüdür.